Целината възбужда апетита, помага при зарастване на рани

Д-р Пламен Кьосев, който живее и работи в Москва, отделя години наред, за да изследва билките и тяхното влияние при различни заболявания. Днес Ви представяме неговите наблюдения и изводи за целината.

Двегодишно тревисто растение с височина от 50 до 100 см, със заоблен месест бял корен и клонесто стъбло. Долните листа са пересторазсечени, горните са тройни, лъскави с клиновидни назъбени части. Цветовете са дребни, бели, събрани в сложен сенник. Цъфти през юни – юли.

Отглежда се като селскостопанско растение. Корените се изваждат през септември-октомври, листата се берат по време на цъфтенето, семената – след тяхното пълно узряване. В корените се съдържа захар /до 37%/, калций, фосфор, натрий, калиеви соли, слуз, аспарагин, етерично масло /до 0,1%/, оксалова киселина, фурокумарини, холин, витамини С, В1, В2 и РР, провитамин А и други.

Възбужда апетита, оказва кръвоочистващо, газогонно, пикочогонно и леко слабително действие.

Употреба

Запарка: 1/ 1 супена лъжица надребнени корени или листа от целина /пресни или сухи/ се заливат с 300 мл вряла вода и се нагряват на водна баня 2 часа, след което ве прецеждат. Взема се по 1 супена лъжица 4 пъти дневно 30 минути преди ядене като леко слабително при хроничен запек, като средство възбуждащо апетита и подобряващо храносмилането. Запарката се употребява и за разтривки при подагра, ревматизъм и кожни болести.

2/ 2 супени лъжици пресни наситнени корени от целина се заливат с 250 мл студена преварена вода, кисне 2 часа и се прецежда. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден при същите болести.

3/ 2 супени лъжици наситнени корени или листа от целина се заливат с 200 мл вряла вода, киснат 4 часа и се прецежда. Употребява се за промиване на рани и язви и за компреси.

Пресен сок от корените и листата на целината се вземат по 2 чаени лъжички 3 пъти на ден преди ядене при посочените вече болести. Сокът се усвоява по-добре, отколкото запарката.

Мехлем: 30 г стрити на прах листа от целина се смесват с 50 г прясно краве масло и се оставя за един ден в хладилника. Употребява се при рани и язви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *