Целината засилва метаболизма и предпазва от рак

Един незаслужено пренебрегван зеленчук с всички негови вълшебни оздравителни свойства е целината. Повечето домакини се ограничават единствено да я слагат като подправка на някои манджи, но особено като пресен продукт тя е надарена с чародейни качества.

Първото от тях е, че е пълна с антиоксиданти и витамини, минерални соли, вода и свежест, които зареждат организма с незаменими вещества и го предпазва от рак.

Целината форсира енергията, метаболизма и пази от рак

Ако опитате да си направите салата от корена на растението и я гарнирате със зелените й стръкове, ще се заредите с енергия и сила за целия ден. Друго нейно уникално качество е, че тя има почти 0 калории, а същевременно е много засищаща, тъй като съдържа в себе си много фибри.

Ароматната целината е чистач и на токсините, има диуретично и прочистващо действие, а сокът от прекрасния зеленчук е включен в повечето хранителни режими за редуциране на теглото.

Ако си нарежете на тънички лентички и си я хапвате през деня като солети, ще видите, че тя спомага за доброто храносмилане. Стомахът, черния дроб, бъбреците са „щастливи” когато похапвате целина. Тя има и още едно свойство – облекчава артритни или ревматоидни болки, тъй като прочиства токсините, натрупани в ставите.

И не на последно място – целината е един от най-мощните афродизиаци в растителния сват по нашите ширини. Тъй като семената му съдържат апигенин – флавоноид със съдоразширяващо действие, това помага за образуването на сперматозоиди. Така че, мъже – хапвайте и вие целина, за да сте неустоими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *