Целината помага при ставни и бъбречни проблеми

Свойствата на целината като лек са известни от дълбока древност. Всички части на това полезно растение намират широко приложение както в народната медицина, така и в кулинарията.

Лечебно действие и приложение на целината

Коренът се използва за сок, готвене или салати. Във всичките си форми целината действа като диуретик и се препоръчва при камъни в бъбреците и въобще при бъбречни проблеми. Чаят от сушени листа или от семена също тъй е диуретик и помага при нервна слабост, възпаления на горните дихателни пътища и хронични белодробни проблеми.

Чай от целина

Залейте 2 чаени лъж. листа или счукани семена от целина с 1 чаена чаша студена вода. Оставете да заври, а след това прецедете. Пийте чая хладък, на малки глътки, и подсладен с мед за лекуване на хронични белодробни проблеми.

Сок от целина

Измийте с четка и хубаво изплакнете корена от целина и го изстискайте със сокоизтисквачка. Приемайте по 3-4 супени лъжици на ден прясно изцеден сок от целина, понеже той има висока съдържимост на витамини. Съхранявайте пресния сок в хладилник. За по-голямо разнообразие е възможно да смесвате сока от целина с доматен или морковен сок.

Полезни съвети

Целината като лекарство непрестанно се препоръчва като средство за повишаване на потентноста, въпреки че според специалистите тези твърдения са много преувеличени. За особено благоприятното действие на целината при заболявания на ставите мненията на всички са единодушни. Това действие на целината като цяр при артрит и артроза е отдавна доказано.

Нещо повече – извлек от полезните химически вещества на целината влизат в състава на ред лекарства и хранителни добавки за болни стави. При обработката им все пак някои от ценните свойства могат да намалеят.

Поради това е препоръчително растението да се консумира в суров вид, без термична обработка. Активните субстанции на целината, действащи благоприятно при ставни проблеми се намират както в листата и стръковете, така и в грудките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *