Цирозата на черния дроб удря хората между 45 и 54 г.

Цирозата на черния дроб удря хората между 45 и 54 г.

Статистиката сочи, че около 1 на 400 възрастни имат цироза. Заболяването е по-често срещано при хора на възраст от 45 до 54 години. Реалната бройка на заболелите може да се окаже по-висока, тъй като много пациенти с цироза не са диагностицирани.

Към рисковата група спадат хора, злоупотребяващи от дълго време с алкохол, мъже на възраст над 50 години и пациенти с диабет тип 2. Широка гама от заболявания могат да доведат до развитие на чернодробна цироза. В развитите страни повечето случаи са резултат от хронична злоупотреба с алкохол или хроничен хепатит С.

В някои части на Азия и Африка цирозата често е резултат от хроничен хепатит В. Други причини за заболяването могат да бъдат хемохроматозата (натрупване на желязо в организма), муковисцидоза, болест на Уилсън (натрупване на мед в черния дроб), прием на някои медикаменти.

Чернодробната цироза може да остане безсимптомна с години. Една трета от пациентите не развиват симптоми. Често първите прояви на заболяването са неспецифични и включват генерализирана умора, анорексия, неразположение и загуба на тегло.

Клиничните симптоми, които предполагат наличие на хронично чернодробно заболяване, но не са строго специфични за цироза, са загуба на мускулна маса, побеляване на ноктите на ръцете, гинекомастия, атрофия на тестисите. В много от случаите заболяването се диагностицира след изява на някои от усложненията.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *