Чайове за сън, с които да заспивате по-лесно

Добрият сън е много важен за цялостното здраве. Стресът, напрежението, проблемите в работата и в семейството често не ни позволяват да спим добре, да заспиваме лесно и ни карат да се будим през нощта. Чайовете и билките идват на помощ при затруднения в съня. Техните свойства са незаменими. Могат да помогнат за възстановяването на качествения сън, като по този начин здравословното състояние се подобрява.

Кои са най-добрите билкови чайове за добър сън?

Лайка

Лайката е прекрасно средство за намаляване на възпалението и безпокойството, които причиняват проблеми със съня. Чаят от лайка има успокояващ ефект, което подобрява качеството на съня. Успокояващите ефекти на лайката се дължат на антиоксидантите в състава на тази билка. Редовното пиене на чай от лайка подобрява хроничното безсъние.

Чай от валериана

Валерианата е билка, която се използва от векове за успокояване на нервната система. Чаят от валериана е много ефикасен при безсъние, нервност, главоболие, сърцебиене, предизвикано от стрес и нервно напрежение.

Неслучайно валерианата е и основна активна съставка в някои медикаменти за успокояване на нервната система. Под формата на чай тя има много мощни свойства по отношение подобряването на съня. Препоръчително е да не прекалявате с чая от валериана обаче, защото може да се появи нежелан страничен ефект, като сутрешна сънливост и липса на енергия.

Лавандула

Приятният аромат на лавандулата може да ви унесе за минути. Чаят от тази прекрасна уханна билка също. Той има успокояващ ефект и може да подобри значително механизмите на съня. Лавандулата успокоява нервната система и предразполага към лесно заспиване и непробуден сън. Редовното пиене на лавандулов чай преди сън в продължение на седмици помага за намаляване на безсънието, стреса и безпокойството.

Маточина

Маточината се използва в ароматерапията от векове. Тя има успокояващи свойства, действащи благоприятно на нервите. Чаят от маточина подобрява състоянието на нервната система, намалява стреса, прави съня по-качествен, като с течение на времето повишава нивата на енергия в тялото. Ако имате постоянни проблеми със съня, чаша чай от маточина преди лягане може да ви помогне да се справите с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *