Чай от лавандула срещу стрес и главоболие

Билката лавандула е с ярки лилави цветя и характерна миризма. Тя се отглежда в различни части на света: в САЩ, Австралия и Средиземноморския регион на Европа. Има безброй полезни свойства, които не се губят при приготвянето на чай от лилавата билка. Използването на лавандулов чай е много ефективно при стресови ситуации.

Много добра идея е да се ползва от хора с повишена нервна възбудимост. Той е успокояващ и дава сила при отстраняване на стреса, предпазва от депресия и тревожност, повишава способностите на мозъка. При главоболие се използва в допълнение към вдишването на етерични масла.

Лавандуловите напитки са много подходящи за лечение на главоболие, по-специално тези, причинени от нервно изтощение, и предменструална мигрена. Натуралният чай помага при отпускането на кръвоносните съдове и малките мускули в областта на шията, главата и очите.

Един добър начин да се отървете от треперенето е чаят от лавандула. Американски и германски учени са единодушни, че чаят от лавандула може да подобри качеството на съня, да се отпуснете и да ви спаси от безсънието. При мускулни спазми също се препоръчва използването на този вид чай. Свойството на напитката позволява използването й за лечение на менструални болки.

Прилага се и при храносмилателни разстройства като дискомфорт в стомаха и червата, причинено от натрупване на газове, защото има газогонни свойства. Италианските учени са установили, че активните вещества са растителна защита срещу стомашни язви. При гадене, подобно на лавандулата, и джинджифилът може да го облекчи. Изпиването на чаша чай намалява възпалението на нерв, който е отговорен за появата на мигрена, гадене и повръщане.

Алергична реакция към чай с лавандула се появява като обрив, главоболие, гадене, повръщане и втрисане. Не се препоръчва използването на лавандуловия чай при бременни, кърмещи жени и деца. В много случаи, той може да причини стомашни разстройства, най-често свързани със спазми на стомаха или колики. Възможно е отрицателно взаимодействие на активните вещества в лавандула и с други билки, лекарства и хранителни добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *