Чай от портокалова кора – за подобряване на имунитета и храносмилането

Всички сме чували колко полезен е портокалът, но знаете ли, че може да си приготвите лечебен чай от кората му? След водата, чаят е втората най-популярна напитка в света. Топлата чаша чай сутрин може да ви зареди с енергия и да стимулира мозъка, докато чаша чай вечер може да бъде приятен начин за разпускане. Чаят притежава невероятни ползи за здравето, което е и основна причина за популярността му.

Чували ли сте някога за чай от портокалова кора? Портокалът е изключително разпространен плод, който е истински склад на така ивзестният на витамин C. Но кората, която изхвърляме без да се замислим, също е пълна с хранителни вещества и е изключително здравословна. Пиенето на чай от портокалови кори носи множество ползи за здравето, за които не сте и подозирали.

Здравословни ползи от портокаловата кора:

Външната обвивка на цитрусовия плод е горчива на вкус поради наличието на флавоноиди, които прадпазват плода от вредители. Портокаловата кора има най-високата концентрация на флавоноиди от всички части на плода.

Кората, подобно на плода, е богата на хранителни вещества, включително фибри, витамин C и растителни съединения като полифеноли. Тя също така съдържа и други здравословни съставки като провитамин А, фолат, рибофлавин, тиамин, витамин B6 и калций.

Предпазва от ракови заболявания

Кората на плода съдържа съединение, наречено лимонен. Този естествен химикал има противовъзпалителни и противоракови свойства. Консумирането на лимонен може да предотврати различни видове заболявания, от възпалителни процеси до рак на кожата.

Подобрява имунитета и храносмилането

Силният вкус и аромат на чая увеличават слюнкоотделянето и производството на стомашни киселини. Редовно пиене на този чай стимулира храносмилателната функция и подобрява усвояването на полезните вещества от храната. Освен това, високото съдържание на витамин C доказано повишава имунитета и ускорява метаболизма.

Предпазва от появата на хронични заболявания

Портокаловата кора е богат източник на растителни съединения, наречени полифеноли. Консумирането на чай от кората може да помогне за предотвратяване на много хронични състояния, като диабет тип 2, затлъстяване и болест на Алцхаймер. Лабораторни тестове разкриват, че съдържанието на полифеноли в кората е много по-голямо, отколкото в самия плод.

Как да си приготвите чай от портокалова кора?

Ще са ви нужни:
Чаша и половина вода
Кора от половин портокал
Канела
1 супена лъжица мед (по избор)

Как да го приготвите:

Сложете портокаловата кора и канелата във водата и я загрейте до завиране. Оставете да я да ври в продължение на 2-3 минути, след което прецедете напитката. Ако искате да бъде по-сладка, може да добавите и 1 лъжица мед.

Препоръки:

Портокаловата кора обикновено се използва за приготвяне на сладкиши, но под формата на чай може да излвечете много повече полза от съдържащите се в нея вещества. Тя е абсолютно безопасна за консумация, но е препоръчително да я измиете обилно с вода, преди да я използвате за чай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *