Чай от Чага засилва имунитета и предпазва от рак

Чага не прилича на нормална гъба. Тя има вид на изгорен въглен, поради високите нива на меланин (естествен пигмент), който съдържа. На пипане е подобна на дърво, а някои хора дори я използват за разпалка.

Тя се среща в по-студените части на Северна и Източна Европа (включително Русия), Северна Азия и Северна Америка. Гъбата се използва от векове като силен антиоксидант и противовъзпалително средство.

Тя е много популярна в традиционната медицина, защото съдържа бетулин. Бетулинът е вещество, което е много ефективно в лечението на кожни раздразнения, възпаление на лимфните възли, туберкулоза и дори рак.

За част от веществата в състава на Чага се смята, че имат противораково действие.

Какво съдържа лечебната гъба?

Както споменахме по-рано, Чага е изключително богата на антиоксиданти. Консумирането й под формата на чай противодейства на свободните радикали в тялото и предпазва клетките от увреждане.

Този билков лечител е богат на много витамини и минерали, които са полезни за здравето, като например:

  • Витамин B – помага за изчистване от акне, помага при анемия и арибофлавиноза.
  • Витамин D2 – предпазва от ракови заболявания, сърдечно-съдовиа заболявания и помага за повишаване на имунитета при бременни жени.
  • Витамин К – помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, рак и подпомага коагулацията на кръвта.
  • Калций – подсилва костите и осигурява здравината им.
  • Желязо – осигурява производството на червени кръвни клетки.

Ето за какво помага чаят от Чага

Чаят притежава множество защитни и имуностимулиращи качества. Освен, че съдъра горепосочените антиоксиданти, витамини и минерали, той е и много ефективно средство против вируси, гъбички и паразити.

Напитката е силно препоръчителна за хора, който страдат от проблеми със стомаха и храносмилането. Чаят също така помага при подуване и стомашно-чревни болки.

Как се приготвя чай от Чага?

Приготвянето на този чай не е по-различно от всеки друг. Вземете 1 торбичка чага Чай и я залейте с гореща вода. Оставете торбичката да престой около 10-15 минути. След като извадите торбичката, може да посладите чая с малко захар или мед. Имайте предвид, че напитката е горчива на вкус.

За бременни или кърмещи жени е препоръчително да се консултират с лекаря си, преди да пият чай от Чага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *