Чемериката е отровна и трябва да се внимава с нея, но е полезна за…

Чемериката е многогодишно тревисто растение с право стебло и с месесто 5-8 см коренище с многобройни корени, които наподобяват шнур. Листата са големи и обгръщат стеблото с основата си. Цветовете са жълтозелени с по-тъмни жилки и са събрани в широка метлица. Чемериката цъфти от юни до август. Среща се във влажни и мочурливи места, край потоци, реки и блата. Разпространена е във всички високи планини между 1000 и 2000 м надморска височина.

В народната медицина се прилага настойка от корените на чемерика с оцет като средство за стимулиране растежа на косата и против пърхот. Преди са използвани и мазила, съдържащи чемерика, срещу краста и въшливост. Тя е мощно средство при косопад.

Тази билка се използва за понижаване на високото кръвно налягане, при нервно изтощение, сърцебиене, апоплексия, магарешка кашлица, чревни и стомашни болки и др. Експериментални данни показват, че екстрактът от чемерика повлиява на функцията на щитовидната жлеза. Прилагана е и при глисти, ставен ревматизъм и скабиес.

Чемериката намира и приложение и във ветеринарната медицина под формата на тинктура като противопаразитно средство.

Трябва да се внимава обаче, защото чемериката и всички препарати, получавани от нея, са силно отровни. В днешно време приложение намират само някои чисти алкалоида на чемериката за лечение на тежки форми на хипертонична болест. Прилагането им може да става обаче само при клинични условия. Дори външното използване на чемериката също може да предизвика тежки, дори смъртоносни отравяния. При фрикции на косата трябва да внимавате да не достигне отварата до очите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *