Червените зеленчуци – защо са толкова полезни за здравето

Червените зеленчуци са не само привлекателни заради цвета си, те са невероятно вкусни и носят фантастична сладост на небцето. Червеният им цвят се дължи на някои активни вещества в състава им, които освен цвят носят и изключително ценни и важни ползи за здравето на организма.

Червените зеленчуци в цялото си многообразие са много полезни за контролирането на теглото. Те спомагат за намаляване на мазнини в тялото, понижаване на холестерола и извеждане на излишните задържани течности в организма. Това оказва благотворно влияние върху сърдечносъдовата система, бъбреците, метаболитните процеси.

Червените зеленчуци съдържат голямо разнообразие от антиоксиданти, намаляващи възпаленията и помагащи за превенцията на хронични, дегенеративнии ракови заболявания.

Антиоксидантите в червените зеленчуци имат ползи и в детоксикирането на черния дроб. Те съдействат за пречистването на задържаните токсини в него, като това също намалява риска от поява на сериозни хронични заболявания.

Кои са някои от най-здравословните червени зеленчуци, които да ядете редовно?

Червени сладки и люти чушки

Червените чушки в сладки и лютият им вариант са изключително полезни за здравето. Те съдържат антиоксиданти, които потискат възпаленията в тъканите и предотвратяват хронични и ракови заболявания. В лютите чушки по-специално се съдържа капсаицин, който е много мощно средство в борбата с образуването на туморни клетки.

Репички

Репичките са много подценяван зеленчук. Използват се най-вече за пресни салати през пролетта, но хората не си дават сметка колко полезни всъщност са те. Репичките съдържа забележително количество антиоксиданти и фибри, които са мощен фактор в борбата с раковите и възпалителните заболявания.

Освен това репичките са много ценен източник на цяла палитра витамини и минерали, имащи голямо значение за работата на имунната, нервната, сърдечносъдовата системи, както и за всяка тъкан в организма.

Домати

Доматите са един от най-полезните зеленчуци, които технически всъщност са плодове. В тях се съдържа ликопен – антиоксидант с изключително силно въздействие върху свободните радикали. Той ги неутрализира, бори се с оксидативния стрес в клетките и тъканите, намалява възпаленията и предпазва от хронични заболявания и някои видове рак.

Червено цвекло

В червеното цвекло се съдържат антиоксиданти, фибри, изобилие от витамин С, калий, фолиева киселина. Този здравословен коктейл от вещества прави червеното цвекло един от най-добрите избори, които можете да направите за здравето си.

Най-подходящите зеленчуци за отслабване

Освен тях червеното цвекло съдържа и мастноразтворимите витамини А и К, които са важни за правилното делене на клетките, регенерацията им, синтеза на кръвни клетки и костно вещество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Пет правила, които хипертониците трябва да спазват
Next post Силен имунитет през есента – храните, които да включите в менюто си