Червеният вятър започва с втрисане и температура до 39 – 40 градуса

Червеният вятър, с медицинско название еризипел, е остро инфекциозно заболяване на кожата, което се причинява от бета-хемолитичен стрептокок.

Болестните промени се локализират по кожата на долните крайници и лицето. Заболяването започва с втрисане и рязко покачване на телесната температура до 39 – 40 градуса С. Болните са отпаднали, с главоболие, понякога с повръщане. На засегнатите места се появяват яркочервени плаки с лъскава, изпъната и силно болезнена кожа.

Характерна особеност е рязкото отграничаване на околната здрава кожа от ръбовете на плаката. В по-тежките случаи върху плаките могат да се появят мехурчета, изпълнени с кръвениста течност, с подуване на околните лимфни съдове (лимфангит) и възли (лимфаденит) и деструкция на плаката. Особено опасна е локализацията на горната част на лицето поради възможността за разпространение на инфекцията по лимфен и кръвен път в менингите и мозъка.

Лечението на еризипела е консервативно – локално и общо. Прилагат се антибиотици (главно от пеницилиновите групи). Локално се използват антисептични средства – унгвенти, разтвори, пудри. Много рядко се прибягва до хирургична обработка на допълнително инфектирани еризипелни рани.

Профилактиката се състои в поддържане на висока лична хигиена и саниране на налични бактериални и гъбични инфекции на кожата, антисептична обработка на налични раневи увреждания на кожата. Преболедуването не създава имунитет. Наблюдават се нерядко повторни заболявания (рецидиви) от еризипел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *