Червено срещу бяло месо: Кой протеин печели?

Какъв вид месо ядем, червено или бяло, е въпрос на вкус, предпочитание или заради здравословни причини. Месото е хранителен източник на протеини, осигурява микроелементи и витамини, от които се нуждаем.

Червеното месо получава своя цвят от високите концентрации на миоглобин, вещество, което помага на мускулите да използват кислород.

Бялото месо, подобно на цвета му, има тенденцията да бъде по-обикновено. Има няколко съображения, които трябва да се вземат предвид при избора на месо. Информацията по-долу се отнася до разликите между червеното и бялото месо.

ЧЕРВЕНО МЕСО

Червеното месо обикновено идва от по-големи животни. То съдържа по-високо ниво на миоглобин, както вече споменахме – причината за червения му цвят. Важното е, че честата му употреба се свързва със сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване, дори с колоректален рак. Това е така, защото червеното месо съдържа повече наситени и трансмазнини от бялото месо.

Принципно червените меса са по-мазни, което предопределя по-високата им калорийна стойност, макар че някои от тях съдържат по-малък процент мазнини. Червеното месо по принцип е непрепоръчително и се смята за нездравословно, но не бива да поставяме всички червени меса под общ знаменател.

Биволското и бизонското месо например съдържат по-малко калории дори от пилешките гърди. Въпреки тези предупреждания, няма как да не отбележим, че за разлика от бялото месо, червеното е добър източник на желязо, цинк и витамин В. Желязото, което се намира в червеното месо, се нарича хема желязо, което тялото лесно абсорбира.

БЯЛО МЕСО

Месото от пиле, риба, пуйка, заек и патици, е бяло. Бялото обаче се клаласифицира в светъл и тъмен вариант, тъй като някои зони по тялото на животните имат по-светли и по-тъмни нюанси. Например при пилето, бедрата и краката имат по-тъмно месо от зоната на гърдите. Миоглобинът създава по-тъмния цвят и се намира в областите на тялото, където мускулите се използват по-интензивно.

Бялото е по-стегнато в сравнение с червеното месо. То също така съдържа по-малко мазнини, което означава и по-малко калории. Това означава също, че средната стойност на холестерола е по-ниска в бялото месо. Тези различия са важни за хората със здравословни и храносмилателни проблеми.

За месоядните е добра идея да консумират малко количество и от двата вида. Има ползи както от червеното, така и от бялото месо. Червеното месо може да се използва за натрупване и обем на мускулите, докато бялото месо може да се използва за отслабване и стягане на тялото.

Не забравяйте, че в една порция червено месо (говежда месо) има около 70 калории в сравнение с такава от бяло месо (пилешко месо) с 30 калории.

Тялото също така абсорбира повече от протеина от бяло месо 80% срещу 74% от червено месо (бионаличност). Метаболизмът също играе роля в начина, по който тялото използва и изгаря тези източници. Всяка клетка в тялото се нуждае от протеин, така че не забравяйте да „смесвате” препоръчителните дневни нужди за оптимално здраве (минимум 45 грама на ден за жените и 52 грама за мъжете).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *