Черната ряпа лекува успешно бронхит

Черната ряпа стимулира производството на жлъчен сок, помага при детоксикацията на черния дроб и прочиства жлъчния мехур. Тя е идеално средство за поддържане на правилното функциониране на храносмилателния тракт. Благодарение на своите антибактериални свойства тя регулира микрофлората на стомаха и червата. Съдържа етерично масло с фитонцидни свойства, витамини (А, В2, С, Р, К). минерални вещества (калиеви, калциеви, серни, магнезиеви и фосфорни соли), микроелементи, ферменти, пектинови вещества и др.

Този леко лютив зеленчук със странен вкус има невероятно бактерицидно и диуритично въздействие. Вероятно защото черната ряпа съдържа захар, белтъчини, съединителна тъкан, много калциеви соли, магнезий, желязо. А също и голямо количество фитонциди и аскарбинова киселина. Макар и да не изглежда толкова внушително, то черната ряпа се оказва в лечението на много и най-различни болести. Най-известна е обаче със своето отхрачващо действие при трахеит или бронхит.

Изрязва се средата на ряпата, а от долния край се пробива дупчица и се пълни с мед. Полученият тръпчиво-сладък сок се използва като много ефикасно отхрачващо средство. Много полезен е сокът от ряпата, получен след настъргване на ренде заедно с кората. След това се прецежда през марля в емайлиран съд и се захлупва с капак. Към получения по този начин сок можете да добавите същото количество мед. Приема се по една супена лъжица 3-4 пъти на ден.

Не изхвърляйте изцедената суровина. Тя е много подходяща за приготвяне на лапа. Увийте я в марля и наложете под лопатката за 15-20 минути. Отгоре обаче не слагайте найлон, а само памучна кърпа. Много скоро ще започнете да отделяте натрупалия се в бронхита секрет. Веднага щом кожата порозовее, сложете лапата под другата лопатка и си глътнете поредната доза сок от ряпа. След няколко дни на такава терапия, от вашия бронхит няма да остане и следа.

Такива компреси помагат и при ревматизъм, подагра, радикулит, лумбаго. Ако ви се схване гърбът, се възползвайте от лечебната сила на черната ряпа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *