Черният боб – по-антиоксидантен и от боровинката

Фасулът е растение от семейство Бобови, от което е и популярният вече черен боб. Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен по време на една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия добив и лесното отглеждане, фасулът се разпространява из цяла Европа до края на 16 век.

Бобените зърна имат най-различна форма и цвят. Те са кръгли и бъбрековидни, оцветени са в жълто, пъстро, бяло, зеленикаво и черно. Един от най-интересните и вкусни представители определено е черният боб.

Една купички сготвен черен боб съдържа 41 г въглехидрати, 15 г фибри, 15 г протеини и 1 г мазнини. Тази порция осигурява 20% от препоръчителното количество желязо за възрастни и 5% от необходимия калций, както и много добри количества калий, манган, фосфор, магнезий ивитамини от В-групата.

Накисването на бобовите култури във вода е широко разпространено правило, което обаче има и своето научно основание – така се катализират полезните свойства на боба. От друга страна предмет на разгорещени спорове е дали трябва да се изхвърля водата, в която е бил накиснат бобът. Някои смятат, че с нея си отива значителна част от полезните вещества.

Черният боб влиза в състава на редица ястия. Освен много полезен, той е изключително вкусен. От него се приготвят различни салати, ястия с месо или постни ястия. Експертите по хранене препоръчват комбинацията на черен боб с кафяв ориз за доставянето на достатъчно количество протеини.

Времето за готвене на черния боб варира, в зависимост от произхода и условията, в които е отглеждана културата. Черният боб е най-вкусен в съчетание с някои екзотични подправки. Това са канела, джинджифил, кардамон, чили на прах, куркума и карамфил.

Черният боб притежава отлична комбинация от фибри и протеини, с която не могат да се похвалят нито плодовете, нито месото и морските дарове. Сортовете боб с тъмен цвят помагат в борбата срещу хронични заболявания като сърдечно-съдови проблеми, диабет и дефицит на ценни за клетките вещества.

Изследвания сочат, че черен боб има защитни свойства и срещу онкологични заболявания. Хората, които не обичат боб го избягват заради заблудата, че той дразни червата и стомаха. Всъщност е точно обратното – усвояването му образува защитен филм върху тях.

Несмилаемите баластни вещества в черния боб са повече, отколкото в лещата и нахут, но съставът му улеснява бактериите в дебелото черво да произвеждат маслена киселина, която се явява резултат от дейността на специфични бактерии и същевременно служи за гориво в клетките на лигавицата.

Чрез баластните вещества, отиващи в дебелото черво, черния боб подпомага долната част на храносмилателния тракт и намалява риска от развитието на рак в тази област. Благотворният ефект се засилва от съдържащата се в черния боб фолиева киселина. Тя е изключително важна за организма, особено при бременните жени и хората с риск от сърдечно-съдови заболявания.

Черният боб като горд представител на групата на храните с наситен цвят, представлява ценен източник на фитовещества, за които се смята, че възпрепятстват израждането на клетките.

Черният боб има еднаква антиоксидантна сила с тази на боровинките, зелето и червеното цвекло, че дори и по-голяма от тях. Както всички знаем, храните с антиоксиданти помагат в борбата срещу свободните радикали.

Често пренебрегваният черен боб е изключително богат на разтворими фибри, които помагат за намаляване на лошия холестерол и стабилизират нивата на кръвна захар. Това е изключително важно за борбата с метаболитни проблеми, наднормено тегло и сърдечно-съдови заболявания.

Черният боб притежава оскъдно количество мазнини, но в същото време притежава добър засищащ ефект заради високото количество растителни влакнини в състава му. Черния боб е сред най-добрите източници на молибден, който разбива сулфитите, приемани с храните и към които доста хора са чувствителни. Неофициални данни сочат, че бульонът от сварен черен боб е лечебно средство за артрит, притежаващ високо количество антоцианини – същите вещества, открити в сок от нар, вишни и червено вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *