Черният кимион е храната на фараоните

Подправката Nigella Sativa, популярна у нас като черен кимион, има хилядолетна история. От исторически сведения е известно, че семената на растението са били част от храната на фараоните. Учените днес са установили, че маслото от черен кимион съдържа 15 аминокиселини, включително 8 от 9-те незаменими, както и омега 6 и 9, витамини А, В1, В2, В6 и С, каротен, ниацин, фолацин, калий, калций, цинк, желязо, фосфор, манган, селен, мед, натрий и цинк.

Маслото от черен кимион е известно като мощен имуностимулант, притежаващ редица здравословни качества, които го правят приложимо при различни проблеми. Аргининът, който се съдържа в черния кимион, е много полезен при хора, претърпели кожни травми и възпаления. Това вещество неутрализира свободните радикали и стимулира синтеза на колаген.

Аргининът стимулира и производството на простагладин Е1, който подпомага функциите на мозъка и нервната система, редуцира възпаленията и кожните екземи, действа бронхолитично и съдоразширяващо.

Маслото от черен кимион има полезно влияние при заболявания на стомашно-чревния тракт, астма, диабет. Според някои изследвания употребата на продукта стимулира дейността на костния мозък, което го прави идеално средство за лечение и предотвратяване на развитието на тумори. По своите антибактериални свойства подправката превъзхожда редица съвременни антибиотици, но не вреди на организма.

Етеричното масло от черен кимион се получава чрез студено пресоване на семената на черния кимион. Полученото масло има многобройно ползи за здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *