Чернодробната стеатоза дебне от засада

Чернодробната стеатоза е обменно нарушение, при което в чернодробните клетки се отлагат мазнини. Нормалното количество мастна тъкан в черния дроб е 5-6% от общата му маса. За мастен черен дроб може да се говори, когато мазнините възлизат на 25-30% от масата на жлезата.

В резултат на отлагането на мазнини чернодробните клетки започват да се затрудняват в изпълнението на функциите си. Тъй като черният дроб е от ключово значение за всички биохимични процеси в организма, когато той боледува, всички органи и системи страдат. Мастните поражения в черния дроб се проявяват постепенно.

Скоростта, с която се развива заболяването, а също и степента на пораженията зависят от причините

Най-честите причини за стеатоза на черния дроб са вирусни, токсични, генетични и т.н. Стеатозата на черния дроб възниква вследствие на вродени или придобити увреждания на чернодробните клетки, както и в обмяната на мазнините. Някои от хората се раждат с непълноценност, която се засилва с възрастта и провокира натрупването на мастни отлагания в черния дроб.

Злоупотребата с алкохол, както и нездравословният хранителен режим имат ключова роля при възникването на стеатозата. Все по-често се говори за т.нар. метаболитен синдром, характеризиращ се с наднормено тегло, високи нива на холестерола и триглицеридите, повишена кръвна захар и хипертония. Често стеатозата се счита за предвестник на метаболитния синдром.

Теглото може само отчасти да е показател за риска от стеатоза. Наистина по-често проблеми с черния дроб имат хората с наднормено тегло, но и тези с нормално тегло или дори слабите също не са застраховани

Ако мастният черен дроб не се лекува своевременно и правилно, постепенно се развива стеатозен хепатит, а ако той не се овладее, може да се стигне до стеатозна цироза, при която коренно е променена структурата на черния дроб и той навлиза в едно хронично прогресиращо заболяване, завършващо със смърт.

Може да се каже, че стеатозата е коварно заболяване, тъй като не съществува ранна симптоматика, по която пациентът да разбере, че има здравословен проблем. Когато се проявят оплакванията, типични за заболяването, процесът е значително напреднал.

Най-честите оплаквания на пациентите са обща отпадналост, болки в областта на корема, лесна уморяемост, липса на апетит, сърбежи по цялото тяло, потъмняване на склерите на очите

Трябва да се подчертае, че стеатозата е обратимо състояние и тази диагноза не означава, че непременно ще настъпят най-тежките усложнения. Тя подлежи не само на контрол, но и на лечение. Въпреки че черният дроб е изключително способен на регенерация орган, не трябва да се злоупотребява с неговата издръжливост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *