Чудодейната гъба „бразилски бадем“ предпазва от рак

Бразилският бадем е екзотична гъба, наричана още божествена, заради свойствата си да предпазва от рак. Тя е най-новото откритие в микотерапията и е с най-високо съдържание на активни полизахариди. Изключително мощен имуномодулатор с изразено противотуморно действие, казва в книгата си „Лечебните гъби в България“ Владимир Въжаров.

Гъбата е регистрирана в Япония като антираков медикамент. Бразилският бадем е силен антиоксидант, богат е на витамини от група В, фолиева киселина, желязо и цинк. Подпомага дихателната система при остри хронични инфекции и при болести на дихателните органи. Намалява хроничната умора и отпадналост и забавя процеса на стареене. И в разрез с общоприетото, че почти всичко здравословно, не е вкусно – бразилският бадем е отлична кулинарна гъба с леко сладникав вкус.

Интересен факт е, че гъбозаводът в Красен през тази година е отглеждал чудодейната гъба бразилски бадем.

„Този вид вирее в джунглата и е установено, че хората, които живеят в района, в който расте, никога не са боледували от рак. Установено е, че това се дължи на многото полезни свойства на гъбата“, обясни директорът на гъбозавода Светослав Стоянов.

Предприятието има богат опит с екзотичните гъби. Тук се отглеждат шийтаке, пом-пом, рейши и намеко. Част от тези видове също са с изключителни качества и освен като храна се използват и за лечение на пациенти, които са претърпели химиотерапия заради онкологично заболяване. В момента основно се произвежда кладница. Това е един допълнителен стимул за болните да подобрят здравословното си състояние. Сред видовете кладница се отглеждат розово фламинго, тамоджи и сива кладница.

Гъбозаводът в русенското село Красен е създаден през 1966 г. Гъбите първоначално се отглеждат в пещери, а след това са построени цех за консервиране и промишлен гъбарник. Сега гъбите се отглеждат целогодишно в 14 халета върху близо 6 декара. Всяка от десетте пещери е средно с около 2000 кв. м площ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *