Чудодейният чай от върбинка на проф. Чирков пречиства черния дроб

Проф. Александър Чирков, който ни напусна преди 2 години, бе лекар от световна величина. Прочутият кардиолог, спасил живота на хиляди, приживе ни завеща богато наследство от рецепти и напътствия как да подобрим здравословното си състояние.

Една от по-непопулярните, но изключително ефикасни негови заръки беше да консумираме редовно чудотворния му чай от билката върбинка. Чирков твърдеше, че отварата помага против възпаления в организма, пречиства черния дроб и далака, има благотворен ефект при нервност, психическа умора и задържане на течности в тялото.

За чая ни трябват две лъжици нарязани стръкове от сушена върбинка, които се поставят в половин литър вода. Чаят се вари не повече от 5 минути, а като изстине, се прецежда и се пие преди хранене по 100 грама. Добре е отварата да се приема поне 4 пъти дневно.

Върбинката е многогодишно тревисто растение, с изправено стебло и достигащо височина около метър. Разпространено е в Европа и Азия. У нас може да се намери на територията на цялата страна.

Най-често ще го откриете в гори, тревисти места и храсталаци край пътищата. Може да срещнете цветовете му в разнообразие от весели и пъстри нюанси – включително червено, розово, прасковено, лавандулово, лилаво, синьо, бяло и дори в комбинация от два цвята.Частите на върбинката, които растат над земята, се използват за производството на редица лекарства. Химичният състав на върбинката се различава в съдържанието на иридоидни гликозиди, флавоноиди, танини, стероиди, каротин, алкалоиди.

Слизестите вещества, етеричното масло, горчивината, разтворимата силициева киселина имат благоприятен ефект върху човешкия организъм, обясняваше проф. Чирков. Чаят от върбинка е ефективен още при сърдечносъдови заболявания, разширени вени, тромбофлебит. Има оздравително действие при хронична умора, заболявания на черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт, мозъчно-съдови проблеми и редица други.

Именитият кардиохирург, който ни напусна на 82-годишна възраст през 2020 г., препоръчваше чаят от върбинка да се пие поне пет дни в седмицата, за да даде възможно най-бързи и ефективни резултати. Почивка се прави, след като са минали поне два месеца от терапията. Приемът се спира за четири седмици, след което курсът на лечение се повтаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Топкардиологът доц. Петровски: 5 часа седмично разходки и много вода за здраво сърце
Next post Защо пушачите не трябва да ядат моркови?