Чудотворна вода от Боянската църква цери грип

Тълпи от столичани се редят на опашка пред чудотворния извор, бликащ над Боянската църква. Според легендата водата се е появила още в библейските времена в I век, точно когато била отсечена главата на св. Йоан Кръстител. Хората наричат извора „Светената вода“, както и „Сребърната вода“. Славата му се носи, че пази от грип, вируси, помага при различен тип рани по кожата, полезен е и за промивки на болни очи. В миналото има свидетелство, че сляпа девойка е прогледнала, след като си умила очите с живителната течност.

„Няма зиме, няма лете, тука се вият опашки от хора, убедили се в неземната сила на водата. Трудно ще намерите прозорец през деня, в който да няма никого. Колите идват от цяла България“, разказа възрастна жена в района на столичната улица „Каменно здание“, кв. „Бояна“. Думите ѝ се потвърждават само няколко метра по-нагоре. Над съседната улица „Живата вода“ пътят свършва и започват дъхавите поли на Витоша. Точно там са паркирали коли с регистрационни номера от Пловдив, Благоевград и къде ли не. За извора се тръгва по една стръмна пътека, указана с табела. По склона нагоре пъплят стари и млади, нарамили по десетина празни пластмасови бутилки. На извора всеки търпеливо чака реда си, за да отнесе в дома си от благословената вода.

„Пием от нея целогодишно и не сме боледували от коронавирус. Опита се лани да ни хване нещо, но бързо си замина“, обяснява млад мъж, дошъл от района на Перник. По думите му водата минава през сребърни жили и руди, благодарение на което, веднъж попаднала в човешкото тяло, започва да унищожава всички бактерии и патогенни микроорганизми. Имала още детоксикиращ ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *