Шатавари – суперхрана за жената, пречиства токсините

На санкскрит името на тази билка означава „тази, която притежава сто съпрузи“, което предполага способността й да насърчава плодовитостта и жизнеността при жената. Латинското име на Шатавари е Asparagus/ Asparagus racemosus, но в Западна Европа растението е популярно като аспержи. Аспержите са много подходящи за жените, защото регулират хормоналната секреция и увеличават кърмата. Балансират енергийните нива в женския организъм през всички житейски цикли – от началото на менструалния цикъл, през майчинството до менопаузата.

Дивият Аспарагус подкрепя нормалните нива на лимфоцитите и функцията на имунната система. От хиляди години години в Индия използват билката в традиционната система Аюрведа за поддържане на храносмилателната функция. Аспарагус е широко употребявана билка през вековете. В някои култури хората пият пресен сок от корена, смесен с мед. Шатавари се използва локално в медицински масла, защото доказано има успокояващи и охлаждащи свойства.

Тази билка е един от най-добрите адаптогени и е част от семейството на суперхраните. Съставките в нея са многобройни, но основните са алкалоиди, протеини, сапонини и танини. В индийското растение има съставка, наречена шатаварин, която поддържа естественото производство на естроген в организма и затова е изключително подходяща за жени с ниски нива на този хормон.

Шатавари е част от шестте най-важни расаяни в аюрведичната медицина. Расаяна е дял от ведическото познание, който е свързан с подмладяването и възстановяването на всички тъкани в човешкото тяло. Расаяните са тоникът, чрез който се случва процесът. Билката е най-добрият тоник за женската репродуктивна система.

Шатавари има не само регенериращи качества, но благодарение на горчивия си вкус почиства кръвта и женските репродуктивни органи. Сладкият й вкус пък помага за пречистването на утробата, за да я подготви за по-лесно зачеване и лека бременност.

Шатавари още облекчава симптомите на ПМС. Намалява болката и контролира загубата на кръв по време на месечния цикъл. Облекчава симптомите на менопауза. Намалява и риска от аборт. Засилва либидото и го поддържа в здравословни норми.

Растението също има мощно диуретично действие и допринася за пречистването на токсинити от урината.

Когато е в комбинация с Ашвагандата /индийски жен–шен/, Шатавари е една от най-добрите билки за поддържане на жизнената енергия, имунитета и репродуктивните функции на организма. Нейните около десетина вида фитоестрогенни молекули са само един от десет различни механизма на действие за поддържане на жизнеността на организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *