Шест ползи от почивката на море за здравето

Морето е безграничен терапевтичен резервоар на здравето. В него се съдържат всички жизненоважни елементи – витамини, минерални соли, микроелементи, аминокиселини, живи микроорганизми, отделящи антибиотични, бактериостатични и хормонални вещества. Тези вещества са лесноусвоими от телата ни по време на къпане в морето. Интересен е фактът, че морската вода има състав, подобен на нашата кръвна плазма.

В специализираната литература съществува термин, с който се означава използването на морето и неговите ресурси за поддържане на здравето и за изцеление – таласотерапия.

Ето 6 ползи от морето за здравето ни:

1. Слънцето е най-богатият и неизчерпаем източник на витамин Д. Все пак трябва да се отбележи, че излагането на пряка слънчева светлина за повече от 15-20 минути на ден може да бъде вредно, ако не използвате слънцезащитни продукти за кожата.

Събирайки тен на плажа, топлината от слънцето оказва влияние върху организма ни така, че го стимулира да отделя ендорфини – естествени химикали, които ни карат да се чувстваме отпочинали и по-малко стресирани.

2. Пясъкът е естествен ексфолиант и невероятно средство за почистване на кожата. Намокрете цялото си тяло в морето и втрийте много нежно пясък по него. Останете така 10-15 минути, след което отново се изплакнете с морска вода. Солената вода действа стягащо и ускорява зарастването на раните. Тази вода е отлично средство за прочистване на синусите.

3. Морската вода – плуването в морската вода е изключително ефективно средство за освобождаване от стреса и напрежението. Отпуснете се и плувайте по повърхността „в безтегловност“. Усещането е невероятно, а релаксът -пълен.

4. Морският въздух – ако някога сте се чудили, защо винаги спите по-спокойно, след като сте прекарали целия ден на плажа, причината е в морския въздух. Той е зареден с отрицателни йони, които ускоряват способността на организма да усвоява кислорода и балансират нивата на серотонина, който е свързан със стреса и настроението. Ето защо след почивка на морето се чувствате по-бдителни, спокойни и заредени с енергия.

5. Водораслите са изключително богати на йод и други минерали. Те са едни от най-богатите източници на минерали в растителното царство, тъй като имат достъп до изобилие от минерали в морето.

Едн​а от най-големите ползи за здравето от водораслите е способността им да отстраняват радиоактивния стронций, както и тежки метали от тялото. Освен това водораслите може да се раздробят до фини частици и да послужат като прекрасен ексфолиант. Това им свойство намира приложение в минералните и калните бани.

6. Вълните – изследвания показват, че звукът на вълните променя вълнови модели в мозъка и допринася за отпускане на ума и тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.