Шест съвета за здраве през есента

Есента е един от най-красивите сезони. Романтична, тя настъпва с много цветове, но макар да е изящна и красива, есента може да подложи организма на множество изпитания, като есенна умора, настинки, простудни заболявания, възпаления, вируси, витаминен дефицит. За да й се насладим, трябва да се погрижим за здравето си. Ето няколко съвета как можем да направим този плавен преход между сезоните и да останем здрави.

Наспивайте се добре

Едно от най-важните неща е да се настроим към промените в продължителността на деня. През есента той вече е по-кратък и нощта идва по-бързо. Хубаво е да си спомним за дългите летни нощи, в които стоим будни до късно, но ако продължите с този ритъм, есента ще ви се стори много уморителна. Затова опитвайте се да си лягате по-рано и да се наспивате максимално добре.

Не спирайте да тренирате

Физическата активност е сред механизмите да окажете превенция срещу простудни заболявания и настинки. Именно спортът спомага да подсилим имунитета и да се чувстваме добре в тялото си. Упражненията и редовните тренировки могат да ни помогнат да предотвратим появата на хемороиди и разширени вени, които са често срещани състояния при хората, чиято работа изисква да са седнали по 8-9 часа на ден. Хората, на които им се налага да работят по цял ден на крак, също са заплашени от разширени вени и е добре да вземат навременни мерки.

Не пропускайте да си набавите витамин D

Това е един от най-ценните витамини, който играе голяма роля за укрепването на имунната система.

Хормоналните промени през есента влияят добре на сексуалния живот

Есента може да е истински афродизиак. Сезонът, в който ти се иска да се сгушиш на топло, предразполага към интимности. Промяната в хормоналния статус също играе голяма роля в повишеното либидо.

Избягвайте студените храни

Тъй като времето през есента постепенно става по-студено, трябва да ядем повече топли храни и по-малко студени. Трябва да намалим консумацията на студени напитки и сладолед.

Не се изнежвайте

Лекото открехване на прозореца през есента нощем засилва имунните защити.

Множество изследвания по темата са доказали, че температурата в помещението за сън не трябва да е висока. Само така организмът може да се отърси от натрупания през деня стрес и да се подготви за някои специфични функции през нощта.

Лекото открехване на прозореца през есента позволява на имунната система да се подготви за зимата и сезона на вирусните инфекции. Освен това сънят ви ще е по-здрав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Топла вода с морска сол пречиства организма за седмица
Next post Диетолози посочиха пет важни храни за отслабване