Ще останете шокирани колко е полезен кардамонът

Не само в индийската кухня, но изобщо и в аюрведическата медицина, кардамонът е често използван и изключително полезен за здравето и тялото на човек.

Вижте някои от ползите му:

Храносмилане

Кардамонът е полезен при проблеми с храносмилането. Отвара от кардамон помага при гадене, киселини, подуване на корема, газове, загуба на апетит, запек.

За детоксикация

Кардамонът е много полезен за бъбреците и пикочните пътища, защото стимулира естественото детоксикиране на организма като прочиства органите, отговорни за отделянето на токсините.

При лош дъх

Индийците дъвчат листа от кардамон или самия кардамон след хранене, за да освежат дъха си.

Диуретик

Диуретичните свойства на кардамона също са част от детоксикирането на тялото. Той прочиства пикочния мехур от бактерии, провокирайки често и обилно уриниране. Полезен е още за бъбреците и сърцето.

Срещу депресия

В аюрведа кардамонът се използва от векове за третиране на тревожност, депресия заради естествените му антидепресантни свойства.

При настинка и грип

Пикантната подправка помага за облекчаване на настинка и грип. Отвара от кардамон се прилага успешно и при бронхит и кашлица.

Срещу рак

Проучванията показват, че кардамонът потиска растежа на туморните клетки и допринася за предотвратяването на някои видове рак.

Понижава кръвното налягане

Тъй като е добър диуретик, кардамонът понижава кръвното налягане след извеждането на излишните течности и соли от организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *