Щитовидната жлеза бавно се съсипва без да разберете – какви са скритите признаци

Направих си наскоро профилактично изследване на щитовидната жлеза. Оказа се, че дясната половина на жлезата е малко по-голяма от другата. Какво означава това?

Димитрина Христова, гр. Русе

За всяка, дори незначителна промяна в жлезата, е необходимо да се консултирате с ендокринолог. По-добре да се уверите, че всичко е наред, отколкото да се отключи някакво заболяване.

По принцип, размерът на щитовидната жлеза е много индивидуален и зависи от физиката на човека, неговия ръст и възраст. Ако част от органа се е увеличила само леко, тогава най-вероятно нищо значимо не се е случило.

Но понякога такива промени възникват поради липса на йод в питейната вода и храната. В повечето случаи е достатъчно да коригирате начина си на хранене, за да се върне към нормалното размерът на щитовидната жлеза. В диетата се добавят йодирана сол, морски водорасли, риба и други морски дарове.

За съжаление, не всички хора обръщат своевременно внимание на промените в щитовидната си жлеза.

На какви признаци трябва да обърнете внимание, за да не пропуснете патологията на щитовидната жлеза?

Човек е свикнал да тича при лекар, ако нещо го боли или му пречи на дишането. Но когато щитовидната жлеза страда, дискомфортът почти не се усеща.

И все пак, обърнете внимание: ако жлезата произвежда малко хормон (хипотиреоидизъм), човек чувства неразположение, слабост, сънливост и способността му да работи намалява. В същото време косата става по-тънка, ноктите ексфолират и кожата става суха. Понякога зрението и слухът се влошават, ставите болят.

При такива симптоми, човек обикновено се обръща към терапевт, невролог, ортопед, отоларинголог и много рядко – към ендокринолог.

Причината за неразположението е липсата на хормон, който контролира важни процеси в организма. Освен това, световните проучвания са доказали, че тютюнопушенето, небалансираната диета, стресът, продължителната работа пред компютъра могат да ускорят стареенето на жлезата и да намалят производството на хормона.

Ето защо, е много важно всяка година да посещавате ендокринолог, да провеждате ултразвуково изследване на жлезата и ако е необходимо, да проверите нивото на хормоните, които тя произвежда. Младите хора, които днес са на 23-30 години, трябва да бъдат особено внимателни – най-често им се диагностицират тумори на щитовидната жлеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *