Ядлива гъба прави чудеса с мозъка ви

Всеки знае, че различните видове ядливи гъби могат да бъдат вкусна, универсална и питателна съставка в огромен набор от ястия, но това не е единственото, за което са полезни. Ново проучване, публикувано в Journal of Neurochemistry, разкри, че една конкретна гъба може също така да бъде отличен начин за стимулиране на растежа на нервите и подобряване на паметта, пише zdrave.to.

Въпросната гъба е Hericium erinaceus, известна още като гъбата „лъвска грива“. Докато общностите в алтернативната медицина отдавна вярват, че тази конкретна гъба има редица ползи за здравето, това твърдение вече е научно потвърдено от учени в Университета на Куинсланд.

„Екстракти от тези така наречени гъби „лъвска грива“ се използват в традиционната медицина в азиатските страни от векове, но ние искахме научно да определим техния потенциален ефект върху мозъчните клетки“, обяснява водещият изследовател, проф. Фредерик Мюние.

Предклиничните тестове показват, че гъбата „лъвска грива“ има значително влияние върху подобряването на паметта.

„Лабораторните тестове измерват невротрофичните ефекти на съединенията, изолирани от Hericium erinaceus върху култивирани мозъчни клетки, и изненадващо открихме, че активните съединения насърчават невронни проекции, разширяване и свързване с други неврони.

Използвайки микроскопия със суперразделителна способност, открихме, че екстрактът от гъби и неговите активни компоненти до голяма степен увеличават размера на конусите на растежа, които са особено важни за мозъчните клетки да усещат околната среда и да установяват нови връзки с други неврони в мозъка“, казва проф. Мюние.

Това откритие може да има огромни последици за бъдещите изследвания на процесите и разстройствата в когнитивното развитие. По-специално, съавторът на изследването – д-р Рамон Мартинез-Мармол, посочва, че новото откритие може да се приложи за лечение или защита срещу болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни когнитивни разстройства.

„Нашата идея беше да идентифицираме биоактивни съединения от естествени източници, които могат да достигнат до мозъка и да регулират растежа на невроните, което води до подобряване на формирането на паметта. И точно това екипът в крайна сметка постигна“, каза д-р Мартинез-Мармол.

Проучването също така доведе до повишен интерес сред научните общности за изследване и на други „алтернативни лекарства“, използвани в източния свят.

Сътрудникът на проекта, д-р Дае Хи Лий, отбелязва, че свойствата на гъбите „лъвска грива” са били използвани за лечение на заболявания и поддържане на здравето в традиционната китайска медицина от древни времена. Това важно изследване разкрива молекулярния механизъм на съединенията от гъбата „лъвска грива” и техните ефекти върху мозъчната функция, особено паметта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Дефицитът на калий води до проблеми с кръвното, сърцето и бъбреците
Next post Компрес с черна ряпа спасява от ишиас