Яжте дюли за красиво потомство и срещу грип

Дюлите – това е плодът на есента. Те са ароматни, вкусни и много полезни. Плодът има високо съдържание на витамин С, който бори настинки и грип. Освен това намалява кръвното налягане и „лошия“ холестерол.

Още преди 4000 години дюлята е била използвана от римляните и гърците за укрепване на имунната система.

Смята се, че ако по време на бременност се ядат дюли, събирането на които започва с настъпването на есента, ще се роди красиво дете. Съдържащ витамини, антиоксиданти и притежаващ антианемични свойства, този плод е безкрайно полезен за бъдещите майки. Много статии за ползите от дюлята и значението на този продукт за бременността е написал акушер-гинекологът Ертан Изгич.

Именно стипчивият вкус, характеризиращ плода, е онова съкровище, което прави дюлята незаменима на нашата трапеза. Специфичното усещане, което то остава на небцето, доста след като вече сме хапнали, се дължи главно на танина, който в разумни количества е отличен антисептик.

В резултат на неговата безупречна работа, дюлята е един уникален природен амулет за здраве при борба с инфекции в носоглътката, най-различни възпаления и инфекции – като се тръгне от дихателните пътища, мине се през стомашно-чревния тракт, и се стигне до бъбреците и пикочните пътища.

Дюлята съдържа значително количество пектин, 1.55% целулоза, витамин C, витамин B3 (ниацин), фосфор, калций, магнезий, натрий, а в по-ограничени количества и мед, манган, кобалт витамин A и желязо.

Семената й пък са много ефективни при лечение на кашлица, астма и диария. Помага и при лечение на туберкулоза в ранен етап, трахеит, бронхит или ангина, като се препоръчва да се използват семената на дюлята.

Дюлята стимулира апетита и затова се препоръчва в дневното меню на злояди деца в комбинация с мед, моркови и ябълки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Тази тинктура се бори с неприятните мазоли и кокоши тръни
Next post Защо много хора започнаха да си приготвят сироп от чесън?