Яжте повече риба, за да живеете по-дълго

Лекарите Сергей Агапкин и Михаил Гинзбург в ефира на телевизионния канал Русия 1 посъветваха хората да консумират повече риба. Според тях, доказано рибата може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци, както и да удължи живота ни, информира БГНЕС.

Гинсбург припомни, че рибата съдържа Омега-3 мастни киселини, които спомагат в борбата за намаляване на възпалителните процеси в тялото. В същото време морската риба съдържа повече Омега-3 от речната, както и витамин D. „Има проучвания, които доказват, че ако човек яде морска риба поне два пъти седмично, това намалява наполовина риска от инфаркт“, каза Агапкин.

Речната риба (като шаран и костур) съдържа много витамини от групата В и фолиева киселина. Освен това, тези риби са богати на витамини, отговорни за регулирането на нивата на холестерола и намаляването на риска от образуване на тромбози.

„Има проучвания, които показват, че яденето на риба два до три пъти седмично ни помага да живеем до пет години по-дълго, а яденето на месо със същата честота, напротив, намалява вероятната продължителност на живота със същия срок”, каза Гинзбург подчертавайки, че рибата е богата на витамин Е, който има подмладяващ ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Как да отслабнете, без да увисне кожата?
Next post Как помагат зеленият и черният чай при високо кръвно