Яжте повече ягоди, за да се предпазите от Алцхаймер

Възрастните хора, които консумират редовно ягоди, са по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер. Това са установили изследователи от Университета „Ръш“, а проучването е публикувано в „Current Developments in Nutrition“, пише framar.bg.

Изследователите стигат до това заключение, след като в продължение на шест години проследяват здравословното състояние на 924 души в пенсионна възраст. Проведеното проучване е част от Проекта за памет и стареене на Университета „Ръш“.

За да се изследва правилно връзката между консумацията на ягоди и болестта на Алцхаймер, участниците, които в началото на проучването нямат симптоми на неврологичното заболяване, имат задачата да попълват въпросник за честотата на хранене, както и да предоставят годишни неврологични оценки. Оценките се основават на структуриран клиничен преглед и стандартизирани диагностични критерии на Националния институт по неврологични и комуникативни разстройства и инсулт.

Връзката между редовния прием на ягоди и болестта на Алцхаймер е анализирана с помощта на пропорционални модели на опасност, които след това са коригирани според възрастта, пола, образованието, физическата активност, приема на плодове и участието в познавателни дейности.

Въз основа на откритията изследователите отбелязват, че 679 участници не развиват неврологичното заболяване в продължение на шест години. Според тях това се дължи на редовната консумация на ягоди, които са богати на ценни съединения, притежаващи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Според учените конкретните съединения, които подобряват функцията на мозъчните неврони и намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер, са витамин С, антоцианини и флавоноиди.

Констатациите от настоящото проучване потвърждават резултатите от експеримент, проведен през 2017 г., който разкрива, че флавоноидите могат да предотвратят развитието на невродегенеративни заболявания, свързани с процеса на стареене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.