Яжте червено цвекло на закуска за добро кръвно

Хипертонията, характеризираща се с високо кръвно налягане, налага допълнителен стрес върху кръвоносните съдове и жизненоважните органи. Това състояние може да доведе до фатални усложнения, включително инсулт и инфаркти.

В същото време, след като е възникнала, хипертонията може да се развива дълго време, без да привлича вниманието към себе си – човек може да не подозира, че кръвното му е повишено, а сърцето и кръвоносните съдове изпитват смъртоносен стрес. Методите, които помагат да се поддържа кръвното налягане под контрол, са добре известни – това са здравословните навици като: контрол на качеството и количеството консумирана храна, нормален сън, физическа активност.

Един от най-лесните начини да се предпазите от хипертония и фаталните последици от болестта е, като пиете сок от цвекло. „Можете да намалите шансовете си за развитие на опасни симптоми на хипертония, като ядете и пиете определени храни или напитки. Сокът от цвекло, който препоръчваме да добавяте към закуската си, може да помогне за предотвратяване развитието на високо кръвно налягане“, съветват лекарите. Хипотензивният ефект на напитката се дължи на действието на естествените компоненти на цвеклото – нитратите, които приемат формата на азотен оксид в организма, пише ретро.

Той действа по специфичен начин върху кръвоносните съдове, отпуска ги и ги предпазва от ненужно свиване, като по този начин поддържа здравословно кръвно налягане. Докторите отбелязват, че пиенето на сок от цвекло на закуска не просто е един от най-лесните начини да поддържате здравословно кръвно налягане и да се предпазите от развитие на хипертония. За хора, които вече са хипертоници, това може да помогне за понижаване на показанията на кръвното налягане.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *