Японската акация лекува от коремен тиф

Салмонелозите са инфекциозни заболявания, причинени от представителите на род Salmonella. Заболяванията, които се причиняват от салмонели, се разделят на 3 групи:

  • тифо-паратифни заболявания;
  • салмонелни гастроентерити (салмонелози в тесния смисъл на думата);
  • салмонелна септицемия и локализирани инфекции извън стомашно-чревния тракт (СЧТ) при лица с имунен дефицит.

Салмонелите са широко разпространени сред хора и животни.

Коремният тиф е салмонелна инфекция, която се причинява от Salmonella typhi, протича предимно със системни прояви и засяга само хората.

Коремният тиф се причинява от S. typhi, която притежава всички описани признаци характерни за род Салмонела: соматични О-, флагеларни Н-, а някои от тях и Vi-антигени (от микрокапсулата). Патогенността и вирулентността на салмонелите е полифакторно обусловена. Те отделят цитотоксини и ентеротоксини, а при разрушаването им се отделя ендотоксин.

Инкубационният период на заболяването е около 7–21 дни. Клинично, през първата седмица на заболяването, температурата постепенно се покачва и достига 39-40 градуса, появяват се отпадналост, безапетитие, главоболие, болки в корема – симптоми, които наподобяват други инфекциозни заболявания. По-често се среща констипация, отколкото диария. Към втората седмица на заболяването симптоматиката се разгръща. Под въздействие на бактериалния ендотоксин общото състояние става тежко, а съзнанието се замъглява – status typhosus.

Появява се характерен розеоло-петехиален обрив по цялото тяло (розеолите са червеникави кожни петънца, петехиите са малки кожни кръвоизливи). По-характерна за този период е диарията, която се задържа и през третата седмица. За третата седмица е характерно развитие на усложнения. Поради некрозата и образуването на язви може да настъпи перфорация на тънкото черво, перитонит. Често настъпват и допълнителни инфекции: тромбофлебит, пневмония, холецистит и др. През този период смъртността е най-висока.

През четвъртата седмица започва оздравителният процес, състоянието постепенно се подобрява и температурата спада. При част от болните може да настъпи обостряне на симптоматиката – решут.

Как да си помогнем при коремен тиф:

  • 100 грама плод японска акация се залива с 500 мл водка. Оставя се да престои 10 дни на тъмно и топло място като периодично се разклаща. Прецежда се и се взема по 1 супена лъжица на 3 пъти на ден.
  • 3 супени лъжици цъфтящи връхчета елда се поставят в емайлиран съд. Заливат се с 3 чаени чаши вода. Вари се на тих огън под капак 15 минути. Маха се от котлона и се оставя да престои още 15 минути. Прецежда се. Пие се на малки порции през целия ден.
  • Смесват се 100 грама корен пищялка и 100 грама корен динка. 2 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставят в термос и се залива с 2 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се на малки порции през целия ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Хомеопатия при жлъчнокаменна болест
Next post Интимна хигиена с етерични масла