101-годишен лекар разкри тайната на дълголетието

101-годишен лекар разкри тайната на дълголетието

Практикуващ лекар от САЩ на достолепните 101 години разказа как да живеем дълъг и щастлив живот. Той сподели тайните за своето дълголетие и активност.

Д-р Хауърд Тъкър е роден през 1922 г. и започва работа като невролог през 1947 г. През 2023 г. стажът му достигна 75 години. Пациентите често питат лекаря какво прави, за да остане здрав и весел на такава преклонна възраст. В отговор столетникът невролог споделя пет принципа, които е разработил въз основа на собствения си опит.

Първо, според него няма нужда да бързате да се пенсионирате. Въпреки възрастта на Тъкър той все още работи, както и 89-годишната му съпруга, която е психиатърка и психоаналитичка. Книгата на рекордите на Гинес призна лекаря за най-стария практикуващ лекар на планетата. По време на пандемията Тъкър приемаше пациенти 5-6 дни в седмицата и след това обучаваше стажанти в местна болница. „Ако имате достатъчно късмет да обичате това, което правите и все още можете да работите, помислете дали да не отложите пенсионирането си. Много пенсионирани хора стават по-малко активни в ежедневието, като по този начин увеличават риска от когнитивен спад“, смята Хауърд Тъкър.

Второ, трябва да се поддържате във форма, съветва столетникът. Плуването, бягането, карането на ски до 90-ия му рожден ден му позволили да остане силен и здрав за дълго време. Сега лекарят тича по пет километра с умерено темпо на бягаща пътека или в парка почти всеки ден. Дори ежедневната 15-минутна разходка намалява риска от преждевременна смърт с 25 процента, казва той.

Трето, 101-годишният лекар съветва категорично за отказ от пушенето. Тъкър обмислял да пуши в гимназията, но баща му го попитал защо иска нещо друго освен чист въздух в дробовете си. Това лишило цигарите от всякаква привлекателност.

Четвърто, човек не трябва да се ограничава твърде много, съветва лекарят. Умереността ни позволява да живеем пълноценно и да не се отдаваме на излишъци, които могат да ни навредят в дългосрочен план. Тъкър си позволява чаша мартини и пържола от време на време, но се храни разнообразно с много зеленчуци и плодове. Той и съпругата му често ядат броколи, брюкселско зеле и салата бок чой, чиято българска алтернатива е зелето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *