12 признака на дълъг ковид, които трябва да обсъдите с лекар

Все още не съществуват официални диагностични насоки, които да потвърдят, че някой страда от дълъг ковид. Всеки, загрижен за здравето си трябва да направи допълнителни изследвания и да обсъди симптомите си с лекар.

„Хората може да страдат от дълъг ковид и да не го знаят, тъй като или нямат информация, или не са наясно как да го идентифицират“, каза пред Insider Фида Шаиб, пулмолог в клиниката към Медицинския колеж Бейлор.

Дългият ковид се представя с огромно разнообразие от симптоми, добави Шаиб, което затруднява работата на лекарите. Това е отчасти така и защото начина, по който хората са преболедували COVID-19 варират в широки граници. Голямо проучване в Обединеното кралство установи, че около един на всеки 10 оцелели от COVID-19 ще развие дълъг ковид – дефиниран като наличие на продължителни симптоми за повече от три седмици след заразяване. Междувременно, изчисленията на Университета във Вашингтон поставят цифрата по-близо до един на всеки трима пациенти с COVID-19.

Д-р Зияд Ал-Али, епидемиолог и ръководител на научните изследвания в болница за ветерани в Сейнт Луис, каза пред Insider, че синдромът „може да засегне почти всеки орган в тялото“.

Все още не е ясно дали симптомите на дълъг ковид се причиняват директно от вируса или някои от тях са предизвикани от стреса и травмата заради инфекцията и като последици от пандемията. Независимо от това, хората спешно се нуждаят от помощ за управление на симптомите си, каза д-р Шаиб, особено онези, които имат хронични заболявания.

Ето 12 начина, по които пациентите могат да бъдат засегнати от продължителния ковид:

Мозъчна мъгла

Всеки пети прекарал ковид страда от мозъчна мъгла шест месеца след като се е възстановил, според анализ, който все още не е рецензиран. Такъв е случаят, независимо дали пациентите са били хоспитализирани или не.

Умора

Шест от 10 оцелели от COVID-19, които са били хоспитализирани, съобщават за мускулна умора и слабост половин година по-късно, според китайско проучване.

Както мозъчната мъгла, така и умората са отличителен белег и на синдрома на хроничната умора.

Проблеми със съня

Един от всеки пет пациенти с COVID-19 съобщава, че има проблеми със съня няколко месеца след като е боледувал, според анализа на 51 проучвания.

Задух и упорита кашлица

Задух и упорита кашлица са често срещани, според проучване на над 73 000 америкаци.

Сърдечни проблеми

Палпитации и неравномерен сърдечен ритъм са често срещани сред оцелелите от ковид.

Оцелелите от COVID-19 също са били с повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност, атеросклероза и кръвни съсиреци в рамките на шест месеца след инфекцията.

Миокардит, възпаление на сърдечния мускул, също е наблюдаван при пациенти, преболедували коронавируса.

Неврологични симптоми и психични заболявания

Над една трета от оцелелите от COVID-19 изпитват неврологични симптоми или имат симптоми на психични заболявания в рамките на шест месеца след инфекцията, установи голямо проучване. Тревожността и разстройствата на настроението, като и депресията, са най-честите.

Загуба на миризма

Сред онези, които са загубили обонянието си след COVID-19, около една трета не са възвърнали усещането за два месеца или повече.

Загуба на апетит и диария

Проучване от Китай установи, че повече от 40 процента от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, съобщават за проблеми, свързани с червата, три месеца след първичната им инфекция. Най-честите симптоми са загуба на апетит, гадене, киселинен рефлукс и диария.

Кожни обриви и косопад

Оцелелите от COVID-16 съобщават за кожни обриви, с които трябва да се справят няколко месеца след като са прекарали инфекцията.

Проучване от Китай документира загуба на коса сред 22% от пациентите шест месеца след хоспитализация заради COVID-19.

Стягане в гърдите, болки в ставите и мускулите

В проучване за дългите симптоми на COVID-19, публикувано през декември, девет от 10 души съобщават за симптоми като стягане в гърдите, мускулни болки и болки в ставите един месец след инфекцията.

Тези симптоми се запазват поне седем месеца при някои респонденти. Данните обаче все още не са рецензирани.

Диабет

Според проучване, направено наскоро, пациентите с дълъг ковид са били с 39% по-склонни да получат диабет през шестте месеца след инфекцията.

Заболяване на бъбреците

Онези, които са преживели COVID-19, са били изложени на по-висок риск от развитие на остри бъбречни заболявания.

Пациентите съобщават за други симптоми, които все още не са документирани в големи проучвания. Например, някои жени се оплакват от нередовни менструации и по-лош предменструален синдром. Други пациенти са казали, че са имали шум и постоянно звънене в ушите.

Някои хора с дълъг ковид съобщават, че симптомите им се подобряват след ваксинация, други съобщават, че се влошават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Репичките и техните великолепни здравословни ползи
Next post Отърсете се от чревни паразити с карамфил и ленено семе