3 витамина могат да предотвратят тежко протичане на Ковид-19

Нови открития в областта сочат, че липсата на някои витамини влияе значително върху тежестта на заболяването. Както вече стана ясно, има известно време преди ваксините да станат достъпни за всеки, който желае да се възползва. Последни проучвания карат експертите да мислят, че не само ваксината е единствения начин за предпазване от вируса. Според изследване от януари 2021 г., публикувано в германското научно списание „Angewandte Chemie”, три често срещани витамини могат да се окажат ключови за предотвратяване на по-тежките случаи на Ковид-19.

„Нашите открития обясняват как някои витамини могат да игрят по-пряка роля в борбата със заболяването, отколкото се предполага”, обяснява водещият автор на изследването.

Ето какво са открили учените:

Екипът от изследователи смята, че адекватните количества на витамин D, витамин А и витамин К в кръвния поток, може да намалят способността на вируса да се репликира. Резултатите от лабораторната работа показват, че тези витамини ограничават способността на протеиновите шипчета на вируса да се свързват с клетките.

Витамин D

Изследванията стигат до извода, че по-високите циркулиращи нива на витамин D в организма са свързани с по-лека симптоматика при боледуване. „Затлъстяването е основен рисков фактор за тежко изкарване на Ковид. Витамин D се разтваря в мазнините и се натрупва в мастната тъкан, което обяснява тенденцията, хора с наднормено тегло да карат инфекцията далеч по-дълго и лошо”, обяснява авторът на проучването Дебора Шумарк, д-р, старши научен сътруднитк по биомолекулярко моделиране в „University of Bristol School of Biochemistry”.

Витамин D се синтезира най-вече при контакт на слънчевите лъчи с човешкото тяло, но може да се набавя в задоволителни количества и чрез хрананенето. Витаминът изобилства в храни като яйца, месо, гъби, сирена, риба и др.

Витамин A

Учените от Университета в Бристол установяват, че витамин A, подобно на витамин D, може да предотврати захващането на вируса посредством протеиновите му шипове. Той e изключитeлнo вaжeн за дoбротo състояние на епителната тъкан и я предпазва от инфекции. Витaмин A се съдържа в големи количества в храни като сладки картофи, тиква, моркови, спанак и черен дроб.

Витамин K

Също като горепосочените витамини, витамин K има способността да ограничава възможността за репликация на вируса. Витаминът също така подпомага функцията на черния дроб и съдейства за усвояването на калция. Консумирането на храни съдържащи витамин К е препоръчително за всеки. Той се съдържа в храни като тиква, ядки, боривинки, соя, листни зеленчуци и др.

Какво още трябва да знаете и какво съветват експертите?

Нужно е да сте наясно, че приемането на тези витамини или храненето с тези храни не е гаранция, че няма да се заразите с Ковид-19, но набавянето им в достатъчни количества може да намали тежестта на инфекцията.

Лекарите запознати с болестта съветват, да се набляга и на продукти, които намаляват нивата на лош холестерол. Коронавирусът засяга не само белите дробове, но и кръвоносната система и е изключително опасен за хора с повишен холестерол и сърдечно-съдови проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Екстракт от череши е ефикасно средство против артрит и подагра
Next post Гръцкото сено – билка с доказани лечебни свойства и натурален афродизиак