3 доказани ползи от клековете – как да ги правите

3 доказани ползи от клековете – как да ги правите

Ако търсите силов начин, който да е от полза за цялото ви тяло, то клекът е най-доброто решение за вас. Той не само може да ви помогне ад изплънявате атлетически задачи, но също така укрепва тялото ви за ежедневни движения като ходене, носенето на тежки предмети и изкачването на стълби.

Тренировките у дома станаха задължителни по време на карантината, тъй като движението ни навън беше строго ограничено. Въпреки че повечето рестрикции вече са вдигнати, много хора предпочитат да правят упражнения вкъщи, далеч от хорските погледи и на фона на някой любим сериал или мотивираща музика.

Хубавото на интернет е, че в него може да се намерят хиляди видеа, които ни показват как да тренираме. Това, което трудно се намира обаче е правилният начин за правене на упражненията и ползите им за здравето ни. Във всяка тренировка задължително присъстват и клековете. Затова днес ще ви разкажем за позитивните им ефекти върху здравето и как точно безопасно да добавите кляканията към вашата физическа активност.

Ето 3 доказани ползи от клековете:

Стягат долните и коремните мускули

Кляканията работят предимно върху долната част на тялото ви, по-точно квадрипцеса и задните мускули.

Квадрипцесът е най-големият мускул в човешкото тяло и представлява четира снопа мускули, които образуват цялата предна част на бедрото и повече от половината му странична част. Този мускул носи 70% от масата на крака и е водещ за долната половина на тялото. Той отговаря за разгъването на крака в коляното и е изключително важен за физическата активност.

Клековете, по-точно огъването на коляното под ъгъл от 90 градуса, помага ефективно за активирането на тези мускулни групи. Плюс това, всяко едно клякане ангажира коремните мускули, тъй като се опитвате да запазите баланс по време на упражнението.

Горят калории и помагат за отслабването

Тъй като кляканията работят много мускулни групи едновременно, те карат тялото ви да увеличи производството на анаболни хормони. Това са хормоните, които ви помагат да изгорите мазнините и да изградите мускули. Изследване през 2014 година сравнява кляканията с вдигане на тежести с краката. Докато и двете движеняи работят едни и същи мускулни групи, реакцията на организма е различна.

Проучването установява, че кляканията с висока интензивност ангажират повече мускули и произвеждат по-голям хормонален и физиологичен отговор от вдигането на тежести с краката. Този вид физическа активност е ключов и по време на отслабването. Редовните силови тренировки помагат за ускоряване на метаболизма ви и могат да намалят телесните мазнини.

Според проучване, направено през 2013 година, показва, че осемседмичен режим на клякания намалява процента на телесните мазнини и увеличава мускулната маса.

Намаляват риска от контузии

Освен че е ефективно упражнение, редовното клякане също може да помогне за намаляване на риска от нараняване на коляното и глезена. Това е така, защото то укрепва сухожилията, костите и връзките около мускулите на краката ви. Според екперти, клековете причиняват съкращаване на задните мускули и квадрипцесът, което осигурява стабилност на коленете.

И тъй като глезените ви се използват за опора и допълнителна сила по време на кляканията, упражнението се препоръчва за терапевтично лечение при проблеми с глезена. Учените добавят, че кляканията могат да помогнат за увеличаване на костната минерална плътност, което може да укрепи скелета на човек. По-здравите кости помагат на тялото да стане по-устойчиво срещу контузии.

Все пак, предотвратяването на наранявания е ефект, който се получава само ако правите клековете по правилен начин. Проучване от 2013 година показва, че неправилното клякане – без да се огъват коленете изцяло до ъгъл от 90 градуса, може да доведе до дегенерация в лумбалния гръбначен стълб.

Затова е важно да правите клекове по правилния начин, за да предотвратите наранявания и да наблюдавате всички здравни ползи.

Ето как правилно да правите клек:

Клякането е упражнение, което може да се прави навсякъде и не изисква специално оборудване. Следвайте тези стъпки, за да правите клек по правилния начин:

Изправете се с ходилата на ширината на раменете.

Наведете се в коленете и ханша, а дупето си изпънете назад, все едно сядате на стол.

Приклнете докато бедрата ви не са успоредни на пода. Колената ви трябва да са точно над глезените. Не забравяйте, че колената не трябва да излизат пред пръстите на краката.

Гърбът ви трябва да е изправен, а не пригърбен.

Натиснете петите си надолу и се изправете, за да се върнете в първоначалната позиция.

Най-честата грешка е, че хората се навеждат твърде много напред или оставят коленете си да се свият повече от 90 градуса. За да си помогнете да поддържате правилна позиция, дръжте главата си нагоре, гледайте напред и се уверете, че коленете ви са в една линия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *