3 см разлика в ръста издават остеопорозата

Остеопорозата е наричана „тихият крадец“. Обикновено болестта не се проявява с видими симптоми, преди да се случат фрактурите, но загубата на височина е най-честото проявление на заболяването на прешлените. Следователно решаващо е ежегодно да следим промените във височината си.

Три сантиметра намаление на ръста е предложено от датските общопрактикуващи лекари като признак, предполагащ остеопороза. Измерването на височината е най-евтиният клиничен инструмент за определяне на риска при жените над 50 години.

Неслучайно мотото за ограничаване на остеопорозата е „Останете високи, говорете открито за здравето на вашите кости“.Интересен е фактът, че загубата на височина не е индикатор само за остеопороза на гръбначни прешлени, но и подсказва за проблеми с бедрената става.

Независимо от наличието на много дензитометрични апарати и биохимични маркери в тази област антропометричните измервания на пациентите са от решаваща важност.

Използването на линия за измерване на ръста трябва да се стимулира в клиничната практика и да се разглежда като икономичен скринингов инструмент за откриване на високорисковите групи от населението за развитие на остеопороза, категорични са специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.