3 см разлика в ръста издават остеопорозата

3 см разлика в ръста издават остеопорозата

Остеопорозата е наричана „тихият крадец“. Обикновено болестта не се проявява с видими симптоми, преди да се случат фрактурите, но загубата на височина е най-честото проявление на заболяването на прешлените. Следователно решаващо е ежегодно да следим промените във височината си.

Три сантиметра намаление на ръста е предложено от датските общопрактикуващи лекари като признак, предполагащ остеопороза. Измерването на височината е най-евтиният клиничен инструмент за определяне на риска при жените над 50 години.

Неслучайно мотото за ограничаване на остеопорозата е „Останете високи, говорете открито за здравето на вашите кости“.Интересен е фактът, че загубата на височина не е индикатор само за остеопороза на гръбначни прешлени, но и подсказва за проблеми с бедрената става.

Независимо от наличието на много дензитометрични апарати и биохимични маркери в тази област антропометричните измервания на пациентите са от решаваща важност.

Използването на линия за измерване на ръста трябва да се стимулира в клиничната практика и да се разглежда като икономичен скринингов инструмент за откриване на високорисковите групи от населението за развитие на остеопороза, категорични са специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *