3 храни са виновни за безсънието

Учени от Колежа на лекарите и хирурзите към Колумбийския университет откриха продуктите, които предизвикват безсъние. Авторите на изследването са анализирали данни на над 50 000 души, които са споделили хранителния си режим.

Според учените продукти като захар, белият хляб и оризът вдигат нивото на захарта в кръвта, което е една от причините за безсъницата. Когато равнището на захарта в кръвта бързо се вдига, вашият организъм реагира, отделяйки инсулин и в резултат намаляването на нивото на захарта в кръвта може да доведе до изхвърлянето на хормони като адреналин и кортизол, които могат да нарушат съня, обясняват експертите.

Те съветват в хранителния режим да се включат зеленчуци и плодове, които влияят благоприятно на съня. През 2017 г. австралийският диетолог Рик Хей определи продуктите за добър сън. На първо място той постави чайовете, защото съдържащият се в тях L-теанин спомага за успокояване на нервната система.

След това е канелата. Нощем хората се събуждат през няколко часа заради колебанията на нивото на захарта в кръвта. Канелата спомага да се стабилизира този показател, а при болните от диабет дори да го снижи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Заболяванията, които се лекуват с прополис
Next post Как да спасим бъбреците си от жегата, децата най-застрашени