4 важни съвета за грижа за кожата през есента

Прочутата дерматоложка споделя 4 промени в рутинната си грижа за кожата по време на прехора от лято към есен, за да облекчи ефектите от променящото се време. „Нашата кожа постоянно взаимодейства пряко с околната среда и промените в нея влияят на кожата”, казва докторката.

По-ниските температури, по-ниската влажност и по-малкото ултравиолетови лъчи от слънцето правят кожата по-склонна към сухота и чувствителност.

„Аз имам комбинирана кожа. Като цяло хората с такава кожа трябва да дадат приоритет на средствата за почистване на кожата и да избягват по-плътни кремове и мехлеми през есенно-зимния сезон”, споделя д-р Цу.

Дерматоложката казва, че няма твърди правила за това какво да се прави и какво да не през есента, тъй като грижата за кожата е много индивидуална. Но все пак има 4 ключови общи препоръки за грижата за кожата през този сезон.

Хидратирайте кожата повече

Използването на повече и по-тежки овлажнители е изключително важно през сесента. Д-р Цу препоръчва използването на повече кремообразни овлажнителни, а не на лосиони, защото те са по-плътни и могат да компенсират за по-сухия въздух. Освен това е препоръчително хидратацирането да се прави по-често.

Избягвайте горещите душове и вани

Когато навън е хладно, няма нищо по-приятно от това да се приберете вкъщи и да се потопите в гореща вана или да си вземете горещ душ. Но докато тези дейности са релаксиращи, те не са полезни за кожата.

Колкото по-гореща е водата, толкова повече изсушава кожата. Подобно на слънчевото изгаряне, горещата вода причинява възпаление и нарушава естественото секретиране на мазнини. За да предотвратите допълнително изсушaване на кожата, е добре да се къпете с топла, но не гореща вода.

Също така на излизане от ваната или душа, подсушете кожата си с кърпа, но без да я търкате. Това ще предотврати прекомерното ексфолиране и ще помогне на кожата да запази влажността си.

Ексфолирайте кожата по-рядко

Ексфолирането може да помогне за премахване на потта, мазнините и мъртвите кожни клетки, които се натрупват и могат да причинят обриви. Но според д-р Цу, кожата трябва да се ексфолира по-често през лятото и по-малко през есента и пролетта.

„Внимавам да не прекалявам с ексфолирането, защото има деликатен баланс между запазването на целостта на кожната бариера и отделянето на нежеланите мъртви кожни клетки”, категорична е дерматоложката.

Не забравяйте да пиете много вода

Въпреки че има много различни мнения относно количеството вода, което трябва да пиете, се смята че между 4 и 6 чаши са достатъчни за здрав човек. Ако тренирате или приемате определени лекарства, може да се наложи да пиете и повече.

Препоръчително е и да ядете храни, които съдържат много вода и действат хидратиращо. Краставиците и марулята са чудесен избор, защото съдържат голямо количество вода и много малко количество захар.

Грижете се за кожата си през есенния сезон

За мнозина, грижата за кожата е форма на грижа за себе си. За други това е превантивна мярка за появата на пъпки и забавяне на признаците на стареене, предаде Lekuva.net.

Каквито и да са вашите цели, не позволявайте на по-студените сезони да ви възпират. Основата на вашата рутинна грижа за кожата трябва да бъде хидратация, подхранване, превенция и защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Специалист разкри кои са най-полезните зеленчуци за отслабване
Next post Как да предотвратим появата на херния?