4 вида напитки повишават риска от деменция и Алцахймер

Ако изпитвате страх от развитие на деменция в златните си години, трябва да знаете, че не сте сами, особено ако имате фамилна анамнеза за болестта на Алцхаймер или друга форма на деменция, пише zdrave.to.

Развитието на деменция обаче не трябва непременно да бъде вашата съдба. Повече изследвания показват, че здравословният начин на живот, и най-вече това, което ядете и пиете, може да помогне за намаляване на риска.

Приблизително 6,5 милиона американци на възраст 65 и повече години се очаква да живеят с болестта на Алцхаймер през 2022 г. и се очаква процентът да се увеличи със застаряването на населението.

Изследователите заключават, че следните видове напитки е по-добре да бъдат избягвани изцяло или поне консумацията им да бъде сведена до минимум.

Подсладени напитки

Според доклад от 2017 г. на Националния център за здравна статистика на САЩ, почти половината от всички възрастни пият една или повече подсладени напитки на ден – например газирани напитки, плодови напитки, енергийни напитки и други. Това възлиза на около 150 калории или 37 грама бързо усвоими захарни калории на ден. Горната граница на добавените захари, определена от Американската кардиологична асоциация, е 36 грама на 150 калории за мъже и 25 грама на 100 калории за жени.

Захарта е вредна за вашето сиво вещество, защото е свързана с метаболитни състояния като сърдечно-съдови заболявания, инсулт, метаболитен синдром, възпаление и диабет тип 2.

Храните, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, също увеличават риска от деменция, тъй като запазването на здравето на вашия мозък включва запазване на милионите кръвоносни съдове, които го поддържат, свободни от плаката, свързана със сърдечни заболявания.

В скорошно проучване, публикувано в списание Alzheimer’s Disease Prevention, авторите установили, че тези, които съобщават, че консумират най-много подсладени напитки, са около три пъти по-склонни да страдат от деменция в сравнение с тези, които не пият подсладени напитки. Рискът от инсулт се удвоява при тези, които пият сладки напитки.

Изследване от Харвардското училище по обществено здраве също показало, че хората, които пият една или повече сладки напитки на ден, са по-склонни да имат по-лоша памет, по-малък общ обем на мозъка и значително по-малък хипокампус, област от мозъка, свързана с паметта.

Авторите предполагат, че подсладените напитки са свързани със симптоми на предклинична болест на Алцхаймер.

Млечни шейкове

Млечните шейкове са любимо удоволствие за мнозина, но захарта и наситените мазнини от млечните продукти са двоен удар за здравето на мозъка ви. Известно е, че наситените мазнини, открити в пълномаслените млечни храни, тлъстото месо, маслото, кокосовото и палмовото масло, повишават нивата на LDL-холестерола.

Изследванията показват, че високият холестерол може значително да увеличи риска от деменция. Всъщност три големи проучвания на човешката популация са установили, че високият прием на наситени мазнини удвоява риска от болестта на Алцхаймер, докато диетите с ниско съдържание на ненаситени мазнини намаляват риска.

Кофеинови напитки

Редовното кафе и чай без добавена захар може да бъде чудесен начин да увеличите полезните антиоксиданти и други хранителни вещества на растителна основа във вашата диета, но много любители на кафе предпочитат подсладено кафе и то разнообразни добавки, каквито се предлагат в популярните вериги за кафе.

Ако обичате специални кафе напитки от любимото си кафене, може да получите изненадващо количество добавена захар и нездравословни наситени мазнини.

Енергийни напитки

Енергийните напитки с кофеин първоначално са разработени за спортисти, поддържащи екстремен начин на живот и тренировки, или за да помогнат на учениците да се събудят или да останат будни, но те са безполезни, когато става въпрос за поддържане на мозъка ви здрав поради високата концентрация на захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Кърлежи сеят балкански грип, 7 случая тази година
Next post Средиземноморската диета помага на страдащи от множествена склероза