4 доказани ползи от слънчевата светлина и какво количество ни е нужно

Слънчевата светлина често се възприема като заплаха за нашето здраве, защото може да причини бръчки, преждевременно стареене и дори рак на кожата. Но изследванията сочат, че излагането на слънце може в действителност да е от полза, когато е в малки дози.

И тъй като вече вървим към края на лятото, трябва да се възползваме максимално от слънчевата светлина. Разбира се, не трябва да излизаме в най-горещите часове на деня, когато не само че температурата е опасна за нашето здраве, но и слънцето е най-жестоко и може сериозно да ни навреди.

Когато слънчевата светлина е в малки и допустими дози обаче тя може да се превърне в наш първи приятел. Ето няколко начина, по които слънцето влияе положително на тялото и мозъка ни.

Подобрява настроението

Учените са открили, че слънчевата светлина може да повлияе на функционирането на централната нервна система – предимно по отношение на нивата на серотонин. Това е невротрансмитер и хормон, секретиран от хипоталамуса, който позволява на мозъчните и другите клетки на нервната система да комуникират помежду си.

Серотонинът играе различни роли в нашите навици за сън и хранене, но е най-известен с ефекта си върху стабилизацията на настроението, чувствата за благополучие и цялостното щастие.

Тъй като слънчевата светлина помага на тялото да отделя серотонин, това се бори със симптомите на сезонната депресия. Това е състояние, което се проявява през есенните и зимните месеци. Тогава Един от начините за лекуването му е изкуствената светлина, за която се смята, че повишава нивата на серотонин.

Повишава производството на витамин D

Слънчевата светлина играе решаваща роля в производството на витамин D, който има много ползи за здравето ни. Той помага на тялото ни да абсорбира калций, както и да минерализира. Минерализацията е образуването на костна матрица, която прави костите силни и твърди.

Чрез здравословното излагане на слънце, хората получават нужната доза витамин D. Твърдението, че слънчевата светлина съдържа този витамин, е погрешно. Всъщност UV лъчите стимулират кожата да го произвежда.

Изследвания показват, че поддържането на адекватни количества витамин D може да ви предпази от развитието на множествена склероза и различни форми на рак, включително на яйчници, гърди и простата. Не забравяйте обаче да използвате слънцезащитен крем. Той няма да предотврати произвеждането на витамина, така че не се притеснявайте да се намажете.

Може да предотврати късогледство

Изследвания сочат, че децата, които прекарват повече време на слънчева светлина, имат по-нисък риск от развитие на късогледство. Според Американската академия по офталмология, за всеки час, прекаран на открито за децата до 20-годишна възраст, рискът от късогледство намалява с 2%.

Д-р Кристофър Стар казва, че младежите трябва да прекарват допълнително от един до три часа на ден навън, за да стимулират производството на допамин. Неговата липса може да причини удължаване на окото, което води до късогледство. За съжаление, слънчевата светлина не може да подобри зрението при хора, които вече страдат от подобно заболяване.

Помага на съня

Слънчевата светлина играе ключова роля в регулирането на вътрешния ни часовник. Той е известен още и като циркаден ритъм и диктува нашето поведение въз основа на етапите от денонощието – кога да заспим, кога да се събудим и кога да се храним. Светлината изглежда е една от основните движещи сили зад този часовник.

Чрез процес, наречен привличане, циркадният ритъм на човек трябва да се нулира всеки ден, за да остане синхронизиран с промените на времето. Това може да се случи заради смяна на сезоните или навлизане в нова часова зона.

Редовното излагане на слънчева светлина тренира мозъка ви да спи, когато стане тъмно и в резултат на това може да ви помогне да получите по-качествен сън през нощта.

Колко слънчева светлина ни е необходима?

Според д-р Адам Фридман, е много трудно да се определи стандартното количество време, което човек трябва да прекара на слънчева светлина, за да извлече всичките здравословни ползи от нея. За много хора е достатъчно само 10-15 минути на ден. Продължителността варира от фактори като цвят на кожата, близостта ви до екватора и силата на слънцето.

Прекомерната слънчева светлина може да е вредна

Прекарването на твърде много време на слънце може да бъде вредно за нашето здраве. Дори най-лекото слънчево изгаряне се счита за нараняване на кожата. Състояния като хиперпигментация, бръчки и петна по кожата също са причинени от твърде много UV лъчение, пише Тялото.бг.

Разбира се, тези вреди не стигат само до козметичната сфера. Ракът на кожата, често причинен от вредното ултравиолетово лъчение, е една от най-честите форми на рак. Затова е важно да носите слънцезащитен крем, независимо колко време ще бъдете навън. „Препоръчвам да си носите крем, който е с минимална защита от 30 фактор“, казва д-р Фридман пред Insider.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *