4 мита за рака, в които не бива да вярвате

В днешно време съществува много невярна и плашеща информация по отношение на онкологичните заболявания. Преди да изпаднете в паника за здравето си, трябва да знаете коя информация е достоверна и, разбира се, да се консултирате с лекар.

Мит 1: Дезодорантите могат да причинят рак на гърдата.

Няма убедителни доказателства, свързващи употребата на антиперспиранти или дезодоранти с рака на гърдата. Някои доклади показват, че тези продукти съдържат вредни вещества, алуминиеви съединения и парабени, които могат да се абсорбират през кожата или да бъдат погълнати чрез порязвания, причинени от бръснене. Нито едно клинично проучване все още не е дало окончателен отговор на въпроса дали тези храни причиняват рак на гърдата. Но досегашните доказателства сочат, че те не причиняват рак. Ако все още се притеснявате, че вашият антиперспирант или дезодорант под мишниците може да увеличи риска от рак, прочетете списъка със съставките и изберете продукти, които не съдържат опасни химикали.

Мит 2: Храната в микровълнова фурна в пластмасов съд освобождава вещества, причиняващи рак.

Пластмасовите контейнери, обозначени като подходящи за микровълнова фурна, не са заплаха. Има известни доказателства, че пластмасовите контейнери, които не са подходящи за микровълнова фурна, могат да се стопят и потенциално да внесат химикали в храната. Преди да затоплите храна в съд, уверете се, че е етикетиран като подходящ за микровълнова фурна.

Мит 3: Консумацията на захар ускорява растежа на рака при пациентите.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере връзката между хранителната захар и рака. Всички видове клетки, включително раковите, зависят от нивата на кръвната захар, глюкозата като източник на енергия. Яденето на повече захар обаче няма да доведе до по-бърз растеж на раковите клетки. По същия начин премахването на захарта не забавя растежа им.

Мит 4: Ракът е заразен

Ракът сам по себе си не е заразен, но въпреки това понякога вируси, които изначално са заразни, могат да причинят развитие на рак. Например: човешки папиломен вирус (HPV), инфекция, предавана по полов път, която може да причини цервикален и други форми на рак; Хепатит B или C – вируси, предавани по полов път или чрез използване на заразени игли, могат да причинят рак на черния дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *