4 опасни болести, които можем да пипнем от ръкостискане

В началото на пандемията на Covid-19 лекарите по цял свят призоваха хората да не се ръкуват, тъй като по този начин болестта се предава много бързо.

Коронавирусът обаче не е единственото неразположение, което може да бъде хванато, като просто се поздравите с колега. Какви други сериозни заболявания се предават чрез контакт с кожата?

Сифилис

Най-често сифилисът се предава по полов път. В някои случаи обаче човек, който пренебрегва мерките за лична хигиена, лесно може да зарази другите. Например при контакт с някого след използване на тоалетната, ако има язвена лезия на гениталиите. В допълнение, сифилисът може да бъде контрактиран чрез докосване на кожата със сифилитична язва.

Краста

Това заболяване провокира краста на акара. Обикновено се предава от човек на човек в резултат на директен контакт през нощта – именно по това време акарите излизат на повърхността на кожата и се движат. Едно от най-често срещаните места за локализиране на кърлежите са гънките на крайниците и китките. Ето защо с дълго ръкостискане можете да получите краста доста бързо.

Бактериални заболявания

Увреждането на кожата и лошата хигиена могат да причинят редица различни здравословни състояния. Понякога бактериалните инфекции се появяват след надраскване на рана или по време на бръснене, причинявайки инфекцията да навлезе в кожата. Всичко това води до образуването на болезнено зачервяване, последвано от супурация. Можете да получите инфекция, ако имате пукнатини по кожата или допир до засегнатите места при заразен човек, пише zdrave.to.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *