48-часова лекарска диета топи мазнините по корема

Лекар сподели техника за хранене, която може да е ключът към свалянето на упоритите мазнини в корема и постигането на умствена яснота. Д-р Минди Пелц, водещ експерт в областта на гладуването и женското здраве, обсъди този метод в последния епизод на подкаста Diary Of A CEO.

Водещият на предаването Стивън Бартлет посрещна авторката на бестселъри, за да разгледа концепцията за периодичното гладуване и предполагаемите му предимства. Периодичното гладуване включва редуване на цикли на гладуване и хранене, което напомня за начина на хранене на нашите предшественици от древни времена.

Този подход дава на тялото почивка от постоянното храносмилане, което потенциално води до намаляване на приема на калории в сравнение с по-редовните графици на хранене. Изследванията показват, че периодичното гладуване може да доведе до намаляване на теглото, особено насочено към коремните мазнини.

В подкаста Бартлет зададе въпроса: „Загубата на тегло вероятно е причина номер едно, поради която хората започват да гладуват, защото искат да изгорят коремните мазнини, така ли е? “ На което д-р Пелц отговори: „Да… Изследванията са наистина интересни, 36 часа след началото на гладуването организмът отива и започва да гори именно коремни мазнини.

Изследването е проведено за период, в който участниците са гладували 36 часа, след което са се хранили нормално 12 часа и са повтаряли този цикъл в продължение на 30 дни. Резултатите показват забележимо намаляване на размера на талията.“

Експертът побърза да уточни: „Не казвам на хората да постят по този начин. Но мисля, че е изненадващо, когато навлезете в тези по-дълги гладувания и как можете да свалите килограми.“

При възприемането на такива методи на гладуване лекарят отбелязва, че при около 36-часовата граница нивата на кръвната захар намаляват. Това подтиква организма да започне процес, известен като автофагия.

Автофагията позволява рециклирането на старите клетки, като по този начин се повишава ефективността. Това може да включва сваляне на нежеланото тегло, което според д-р Пелц често започва от корема.

Проучване от 2023 г., в което се сравнява периодичното гладуване с протеиновия режим и традиционна диета с ограничаване на калориите, полезна за сърцето, установява, че при гладуващите се наблюдава по-значително намаляване на теглото, висцералната мастна маса и апетита, отколкото при другите подобни диети.

През 2020 г. група изследователи стига до заключението, че „периодичното гладуване е обещаващо за лечението на затлъстяването“. Гладуването, особено когато е съчетано с балансирана диета и начин на живот, може да бъде мощен инструмент за намаляване на теглото, особено полезен и за лица, изложени на риск от развитие на диабет.

По време на епизода Бартлет попита: „Какви са някои от по-малко известните ползи от гладуването, за които хората обикновено не се замислят?“ Лекарят отговори: „Ще кажа, че най-голямото нещо е психическото здраве, като яснота на ума, щастие.“

Тя смята, че това до голяма степен се дължи на кетоните, които са химически вещества, произвеждани от черния дроб при разграждането на мазнините. „Кетоните правят няколко неща,“ продължи тя, включително намаляват възпалението и глада, като същевременно засилват мозъчната функция.

„Така че сега има тази интензивна яснота на мозъка, която сякаш се задейства заради кетоните. Фокусът ви трябва напълно да се изостри.“ Тя подробно описа потенциалните ежедневни ползи от това, например по време на работа или интервю за работа.

Д-р Пелц изтъкна и ролята на кетоните за задействането на GABA – известна като гама-аминомаслена киселина. „GABA успокоява [ума],“ каза тя.

Тя обясни, че според нея това се дължи на кетоните, които са вид химично вещество, което черният дроб създава при разграждането на мазнините. „Да се върнем към времето, когато прадедите ни са ловували, когато кетоните се повишават, аз съм по-съсредоточена, имам яснота, ловувам за храна и е по-добре да остана спокойна, защото трябва да отида да намеря храна.“

Други видове методи за периодично гладуване:

Метод 16/8 – Този метод се състои от осемчасов прозорец за хранене, последван от 16-часов период на гладуване. Докато някои хора постигат това, като се отказват от закуската, други предпочитат да пропуснат вечерята или вместо това да вечерят рано.

Еднократно постене – Тази практика включва въздържане от храна за период от 24 часа, веднъж или два пъти седмично. Тъй като това е по-напреднала форма на гладуване, препоръчително е да се опитвате да я прилагате само ако вече сте доста добре запознати и свикнали с тази практика.

Диета 5:2 – при този метод консумирате само 500 – 600 калории в два непоследователни дни от седмицата, но се храните както обикновено през останалите пет дни.

Други потенциални ползи от периодичното гладуване могат да включват:

 • подобрено здраве на червата
 • по-добър сън
 • намаляване на сърдечносъдовите рискови фактори, включително понижаване на кръвното налягане
 • по-ниски възпалителни маркери (свързани с много хронични заболявания)
 • повишена продължителност на живота
 • по-добро здраве на сърцето

Методът на 36-часовото гладуване е известен с високата си ефективност, но той може да бъде доста интензивен. Не всеки може да го сметне за подходящ, затова осигуряването на безопасността ви е от първостепенно значение.

Лица, които трябва да избягват периодичното гладуване:

 • Ако попадате в някоя от следните групи, би било разумно да изберете нещо по-малко драстично.
 • Лица, които имат много активна работа
 • Лица, които са с поднормено тегло или слаби
 • Лица с вече съществуващи нарушения на щитовидната жлеза
 • Лица, които имат (или са имали) хранителни разстройства
 • Жени, които са бременни, кърмят или се надяват скоро да забременеят

Винаги първо търсете съвет от вашия лекар при всякакви въпроси, свързани с вашето здраве или медицинско състояние, и се консултирайте с него, преди да правите драстични промени в начина на живот и хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *