5 болести могат да убият човек за един ден

Здравето е най-ценното ни богатство, ето защо няма как да има добра болест. Но някои заболявания са толкова опасни, че могат да убият човек само за един ден. Звучи страшно, нали?!

Ето защо е много важно да се разпознаят симптомите навреме и да се потърси лекарска помощ. Но кои са тези ужасни смъртоносни заболявания.

1. Остър панкреатит

С това заболяване панкреасът започва да се усвоява. В 10% от случаите острият панкреатит води до смърт и това може да се случи на първия ден. Основният симптом е силна болка в корема. Заради нея пациентът постоянно иска да лежи на страни със сгънати крака.

2. Септичен шок

Септичният шок е най-честата причина за смърт в интензивните отделения. Заболяването възниква поради поглъщането на инфекциозни бактерии, вируси и гъбички.

Септичният шок е фатален в половината от случаите. Инфекцията започва с белите дробове или храносмилателната система, а в 10% от случаите – с пикочната система.

Инфекцията бързо засяга цялото тяло на пациента.

3. Анафилактичен шок

Анафилактичният шок е най-тежката алергична реакция. Първите прояви се появяват няколко минути след контакт с алергена.

Симптоми на анафилактичен шок: задух, уртикария, оток на Quincke (характеризиращ се с подуване на лицето, клепачите и устните), както и храносмилателни разстройства (болка, повръщане).

Анафилактичният шок може бързо да доведе до смърт. Единственото лечение е незабавно инжектиране на адреналин.

4. Менингококов менингит

Менингококите са бактерии, които живеят в тялото на всеки десети човек. Те са разположени в долната част на гърлото и остават неактивни в продължение на много години.

Въпреки това, в някои случаи – особено при деца и юноши – те могат внезапно да се „събудят“. Резултатът е менингококов менингит, инфекция, която засяга менингите на мозъка и гръбначния мозък.

Прогнозата е благоприятна – 5 от 6 пациенти успяват да се възстановят от това заболяване. Но е важно да се потърси помощ навреме.

Симптоми на менингококов менингит: треска, придружена от главоболие; червени петна, които не изчезват при натиск върху кожата; непоносимост към светлина и шум.

5. Аортна дисекция

При лечението на това заболяване важна роля играе навременната диагноза. Според статистиката в половината от случаите дисекцията на аортата завършва със смърт. Най-често това се дължи на некроза на мускулния слой на аортната стена.

Разкъсването на този кръвоносен съд причинява силна болка, както при удар с нож. Рискови фактори са хипертонията и синдромът на Марфан (рядко генетично заболяване), както и наличието на такова заболяване сред близки роднини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *