5 диетични грешки, саботиращи отслабването

5 диетични грешки, саботиращи отслабването

Желаете да отслабнете. Първото, което предприемате, е обещанието да се храните по-здравословно. Обещавате си и да тренирате, да правите упражнения, да увеличите физическата си активност, за да ускорите метаболизма. Това са все добри стратегии и идеи, които могат да помогнат да отслабнете и да вкарате тялото си във форма.

В изпълнението на тези идеи обаче често възникват грешки, които пречат на отслабването и постигането на целите. Ето някои от тях, които да избягвате, пише az-jenata.bg.

Не ядете достатъчно протеини на закуска

Ако една от стратегиите ви за отслабване включва купичка зърнена закуска с малко мляко и банан, час по-късно ще сте изключително гладни. Това създава предпоставка за прекрачване на здравословните намерения за диета и посягане към калорична храна, особено ако сте навън или на работа.

Грешката при този вид закуска е липсата на достатъчно протеини. За да стартира деня с енергия и сили, организмът се нуждае от полезни протеини. Те ще ви поддържат сити до обяд и ще допринесат за ускоряване на метаболизма. Ако изпитвате глад, метаболизмът ви се забавя. Това е грешката, която не трябва да допускате. Прекалено леката закуска крие такъв риск.

Правите междинни закуски

Това е чудесно и е част от здравословната стратегия, която нутриционистите и диетолозите предлагат. Грешката идва оттам, че много хора правят междинни закуски с големи порции, което ги превръща в още едно хранене. Бъдете внимателни в големината на порциите и на междинните закуски. Те могат да се окажат препъникамъкът, който ви пречи да отслабнете.

Не броите калориите от алкохола

Още една често срещана грешка в отслабването е пренебрегването на течните калории. Ако не им обръщате внимание и не ги включвате в общия калориен прием, който пресмятате, те ще пречат на отслабването. Никога не забравяйте да броите течните калории. Понякога те са по-коварни от твърдите храни, които приемате.

Ядете салата на обяд

Хубаво е да се ограничите от прием на излишни калории и от смесването на много видове хранителни вещества, които са небалансирани. Салата е един от най-честите избори, които правим в менюто си, когато спазваме диета. Само една салата обаче не е достатъчна, за да ви засити. Това може отново да отключи глад след кратко време.

Другата грешка е, че избирате салата, в която има твърде много калории, което също има обратния ефект. Ако салатата съдържа изобилие от дресинги, крутони, много месо, тя отново става прекалено калорична и вие оставате с лъжливото усещане, че хапвате „само една салата“.

Премахвате въглехидратите от вечерята си

Много хора грешат, като мислят, че наблягането на протеините вечер е по-добрата стратегия. Не е така, защото за разграждането и усвояването на протеините се изисква повече време и енергия от тялото, с които не разполагате вечер. За да улесните метаболизма си и да си осигурите спокоен сън, яжте повече зеленчуци, които са полезни въглехидрати за вечеря, отколкото да наблягате на големи порции месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *