5 ползи от чая от липа за нашето здраве и тонус

Чаят е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Всеки има своите любими вкусове, а някои предпочитат чай от липов цвят. Консумацията му се свързва с редица ползи за здравето, като намаляване на задържаните течности в организма например.

Липовият чай е ароматен, но не е подходящ за консумация от всеки. Ако сте алергични към прашец, бременна сте, приемате лекарства и т. н. винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете с консумацията на този чай. Въпреки че е приет за безобиден, дори с полезните природни съставки трябва да се внимава.

Напитка за релакс

Когато се нуждаем от повече релакс и намаляване на напрежението, чаят е подходяща напитка, особено ако е приготвен от липа. Известно е, че липовият чай спомага за намаляване на напрежението, успокоява свръхстимулацията и създава усещане за вътрешен мир, като подхранва централната нервна система. Смята се, че липата е универсален безопасен нервен релаксант за хора от всички възрасти. Чаят приготвен от нея ни помага да балансираме емоциите си, когато сме подложени на голям стрес и изпускаме контрола върху емоциите си.

За възстановяващ сън

В народната медицина липовият чай се препоръчва за пълноценен сън, а на сутринта да сме отпочинали и в добро настроение. Според изследвания, това се дължи на неговите свойства, които оказват влияние върху GABA рецепторите, които се намират в различни части на мозъка.

Понижаване на кръвното налягане

Компонентите в липовото дърво и в неговите листа и цветове могат да действат като вазодилататор, което е химическа реакция, която разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане, сочат западни изследвания. Също така, за липовия чай е известно, че съдържа флавоноида тилирозид – съединение, за което е доказано, че намалява хипертонията.

Намаляване на възпалението и болката

Липовият чай ни осигурява и съединение, наречено кверцетин. Той е мощен антиоксидант, доказано ефективен срещу възпаления, особено на сърдечносъдовата система. Доказано е също, че липовият чай облекчава болката, свързана с кожни раздразнения и мускулни и ставни спазми, менструални болки, мигрена.

Облекчава симптомите на грип и стомашните неразположения

Според изследвания, консумацията на чай от липа може да помогне за облекчаване на симптомите свързани с настинка и грип като кашлица, треска, смята се дори, че облекчава астмата. Също така, липовият чай съдържа флавоноиди, гликозиди и някои етерични масла, които имат антиспазматични свойства и облекчават стомашни и чревни проблеми и киселинност, смятат учени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Как да разберем, че имаме опасен тромб
Next post Спокойният сън е най-важен за здравето