5 признака, че лекар спешно трябва да види бенките ви

Меланомът е най-опасният от всички видове рак. За съжаление, той не се среща толкова рядко – ракът на кожата е на трето място по разпространение. За щастие болестта е лечима, ако се открие в най-ранните стадии.

Основният сигнал за заболяването са промени в размера и формата на обикновени бенки, както и такива, които внезапно се появяват по кожата.

Бенките, наричани още невуси, са често срещани малки кафяви петна или надигнати пигментирани образувания, които се появяват по кожата на цялото тяло обикновено в първите години от живота, почти при всички хора. Формата им обикновено е кръгла, пигментацията равномерна, отграничаването им от околната кожа е правилно.

Нормалните бенки (nevus melanocyticus) имат симетрична, кръгла или овална форма и са с добре отграничен ръб. Цветът им е равномерен, а диаметърът около 6 мм или по-малък. Тези бенки се появяват по телата ни още от ранно детство до 35-40 год. възраст.

За разлика от тях Атипичните бенки (диспластични невуси) са „променени“ бенки, при които настъпват промени в пигментацията, размера и равномерността на ръбовете. Те носят риск от развитието на малигнен меланом. Колкото по-голям е броят на диспластичните невуси, толкова е по-голям рискът от развитие на меланом. Наличието на 10 или повече диспластични невуса увеличава 12 пъти риска от развитието на меланом.

Според медицински данни, между 2 и 8% от бялата раса развиват атипични бенки. Наследственото предразположение също играе важна роля. Хора, които имат диспластични невуси и наследствена история за меланом имат 7 до 27 пъти по-голям риск от развитието на меланом в сравнение с нормалната популация, което може да бъде избегнато посредством ежемесечно оглеждане на собствените бенки, редовен медицински преглед при дерматолог с дерматоскопия и ежедневна фотопротекция.

Атипичните бенки са основен рисков фактор за развитие на меланом.

Точното отдиференциране между диспластичен невус и ранен меланом е трудно. Често меланомът започва своето развитие от такъв невус.

Вижте петте най-важни признака, които са сигнал за нередност с бенките ви и е необходимо спешно да посетите лекар:

Симетрия

Безопасната бенка е симетрична. Ако една част от нея е много по-голяма от другата, ако формата на половинките ѝ е много различна – бенката може да е злокачествена и е по-добре да я покажете на лекар.

Цвят

Бледа, равномерно оцветена – това са признаци на здрава бенка. Ако някоя бенка внезапно потъмнее или не е равномерно оцветена, консултирайте се с лекар, това може да бъде опасен знак.

Размер

Определянето на безопасния размер е много просто: прикрепете тъпия край на обикновен молив към бенката. Ако бенката ви е по-малка – всичко е в ред, но ако размерът на ръба ѝ надвишава диаметъра на молив, по-добре е да проверите при лекар.

Остри ръбове

Безопасната бенка винаги има ясно определени ръбове и ясно изразени граници. Но ако забележите, че при някои от вашите бенки границите са се размили и краищата са станали неразличими, незабавно се консултирайте с лекар!

Промяна

Всякакви промени в цвета, формата или размера на позната бенка са повод да се консултирате с дерматолог.

Обикновено бенките не трябва да се променят – ако това се случи, по-добре е да се консултирате със специалист

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Какво се случва с тялото ни, когато спрем хляба
Next post Ето как да си приготвите лековития мед от глухарчета