5 признака, че ще ни удари диабет

Диабетът е заболяване, от което страдат много хора в целия свят. Никой човек обаче не заболява от диабет за един ден. Много преди това тялото дава редица предупредителни знаци, които повечето от нас не забелязват. Първият от тях е жаждата. Устните са сухи, а човек изпитва нужда от много вода. Дехидратацията всъщност идва от мозъка, макар да се усеща в устата. Мозъчните клетки се нуждаят от постоянна доставка на глюкоза, но ако тя е прекалено много, тялото ще се нуждае от повече вода, за да я разреди.

Мозъкът получава тази вода от други клетки, което пък прави тялото дехидратирано. Ето защо човек има нужда от много течности, когато организмът се опитва да преодолее липсата на вода. Не се заблуждавайте, че всички течности могат да ви хидратират. Най-добре пийте предимно чиста, филтрирана вода. Логично е, че ако човек пие много вода (защото е жаден), след това той да уринира по-често. Посещенията в тоалетната, които са повече от нормалното, могат да бъдат признак за високи нива на захар в кръвта и опасност от диабет.

Когато бъбреците са претоварени заради захарта (една от функциите им е да премахват излишната глюкоза), те теглят допълнително вода от кръвта, за да могат да я разреждат. Много хора не подозират, че тяхната хронична преумора е свързана с проблеми с кръвната захар и че те са потенциални жертви на диабета. Когато глюкозата от храната не успее да навлезе в клетките, тялото на човек започва да чувства липса на енергия и той се превръща в хронично уморен.

Още един притеснителен признак, подсказващ диабет, е дразнещото чувство на глад скоро след хранене. Сковаността и изтръпването на крайниците също са симптом и се определят като уреждане на нервите или невропатия. Невропатията възниква, защото кръвта е претоварена с глюкоза, която е като киселина за нервите. Увреждат се деликатните нервни окончания, които се простират на ръцете, краката и ходилата. Дехидратацията на организма вследствие на високата концентрация на глюкоза може да повлияе негативно и върху зрението и способността за фокусиране. Ако имате нарушено виждане, диабетът е вероятна причина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *