5 причини за шум в ушите – не са за подценяване

Шумът в главата е често срещано усещане, което не е свързано с външния свят. Този симптом може да наруши ежедневните дейности на човек. Какво обаче го причинява? Най-често срещаната причина е стресът.

Често заради емоционални преживявания, силен страх или безпокойство темпоралните мускули са напрегнати. Именно тяхното стягане провокира шума в ушите. Понякога обаче става дума за остеохондроза. При това заболяване нервите на слуховия мозък са компресирани. Това обикновено се случва, когато човек заема неудобна поза по време на сън.

Ако бръмченето в главата е свързано с остеохондроза, тогава, когато заемате изправено положение, то трябва да намалее или да изчезне съвсем. Възможна причина е и сярната тапа. Тя се среща обичайно само в едното ухо. И освен бръмченето в ушите може да се наблюдава виене на свят и лека липса на координация на движенията. Шумът в ушите е вероятно следствие и е от кохлеарен неврит.

Той е увреждане на слуховия нерв, което може да доведе до глухота. Един от основните симптоми е звъненето в ушите.

Понякога състоянието е придружено от световъртеж и гадене. Сред причинителите на шума в главата е и вегетоваскуларна дистония.

При нея се нарушава регулирането на тонуса на кръвоносните съдове и налягането също намалява. Това състояние може да причини лек, еднороден или пулсиращ шум в ушите, понякога придружен от замаяност и лоша координация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *