5 сигнала, че не ви достига така важният витамин D

Близо един милиард души по света страдат от недостиг на витамин D. Цифрата е внушителна, а подобен недостиг може да доведе до редица здравословни проблеми. Затова трябва да обръщате внимание на тялото си, защото често то алармира за съществуващи проблеми.

1. Косопад или изтъняване на косата

Витамин D е жизненоважен, той е ключов за клетките на кожата, които с негова помощ произвеждат кератин – протеина, от който се нуждаят косата и ноктите ни, за да растат здрави. Когато страдаме от липса на кератин, косата ни започва да пада – това се отнася и за жените, и за мъжете.

2. Проблеми със съня

Този витамин играе ключова роля за здравословния сън. Проучванията сочат, че недостигът на витамин D може да доведе до безсъние или да намали часовете на дълбок сън. При някои хора дори е възможно да доведе до сънна апнея.

3. По-често боледуване

Един от основните съюзници в борбата на имунната система срещу вирусите е витамин D. Недостигът на този витамин автоматично увеличава риска от по-чести срещи с вируси и по-често разболяване. Увеличава се рискът от настинки, бронхити и дори пневмония.

4. Постоянно чувство на умора

Умората може да има много причини, включително стрес, депресия, но и недостиг на витамин D. Според едно проучване, в което вземат участие 480 души ​- всички оплакващи се от постоянна умора – при всички се установява понижено количество на витамин D. Това е така, защото по-слабите кости създават усещане за умора.

5. По-бавно заздравяване на рани

Известно е, че при хората, които страдат от диабет, раните заздравяват по-бавно. Но ако случаят не е такъв, имайте предвид, че е възможно да страдате от недостиг на витамин D. Този витамин се грижи за по-бързия растеж на нова тъкан.

Как можем да увеличим количеството на витамин D в организма си? Първо, с консумация на риба, яйца, червено месо, мляко. Консултирайте се с лекар дали е нужно да го приемате и като лекарство. Друг начин е чрез слънчеви бани. Въпреки че слънчевата светлина е основен източник на витамин D, не забравяйте, че не е полезно да се излагате безразсъдно на слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *