5 фатални грешки на пациенти, преживели инфаркт

След сърдечен удар или състояние на инфаркт, благосъстоянието на пациента се връща на първоначалното си ниво, нищо не го боли и животът постепенно се връща към обичайния си ход.

Развитието на медицината е такова, че след инфаркт животът е нормален. Ако след 2-3 месеца слабостта, задуха, скокове на кръвното налягане, болката и дискомфортът в гърдите продължават, е необходимо задълбочено изследване и отстраняване на причините, довели до такива отклонения.

Не винаги е възможно да се премахнат тези причини, но въпреки това е важно да разберете причините и да се опитате да коригирате ситуацията.

Хапчетата след сърдечен удар се предписват не, за да се подобри благосъстоянието на пациента, то ще бъде нормално до следващия пристъп, а за да се предотврати втори инфаркт, защото има риск вторият сърдечен удар да завърши фатално.

Според статистиката всеки 10 пациент с остър инфаркт умира през първите 7 дни от заболяването, независимо от вида на лечението. Силните препоръки за лечение и промени в начина на живот са насочени единствено към увеличаване на продължителността на живота, намаляване на риска от внезапна смърт и подобряване на качеството на живот чрез предотвратяване на развитието на сърдечна недостатъчност.

Ако пациентът след сърдечен удар не се интересува колко дълго ще живее, тогава няма смисъл да пие лекарства, да променя навиците и да се откаже от тютюнопушенето. Ако животът ви е скъп и имате за цел да живеете максимално дълго и удобно, не бива да допускате тези грешки:

Пациентите спират да приемат лекарства 6-12 месеца след инфаркт

Някои по-рано, веднага след изписването от болницата. Защо да се тровите с „химия“, ако нищо не ви боли? Резултатът е 1,2 милиона смъртни случая годишно само в Русия.

Пациентите пият едни и същи хапчета от години и не посещават лекаря

Няма мониторинг на състоянието и корекция на лечението. Тази позиция е по-добра от това да не правите нищо, но въпреки това трябва да наблюдавате промените в тялото и да не криете главата си в пясъка.

Няма достатъчно мотивация

и сила на волята за отказване от тютюнопушенето.

Без промяна в хранителните навици

Да не ядете мазни и пържени храни не е съвсем това, от което се нуждаете. Необходимо е да се задълбочите в тази тема и да се потопите дълбоко, а това отнема време и усилия. Но резултатът си заслужава. Спазването на средиземноморската диета намалява риска от повторен инфаркт с 45%. Дори хапчетата нямат такъв принос за здравето.

Липса на добра физическа активност

Ако такъв полезен навик не е развит в течение на живота, тогава след сърдечен удар е доста трудно да се възстановите. 10 000 стъпки на ден значително намаляват риска от втори инфаркт, инсулт, диабет и рак.

Здравето не винаги зависи от нашата мотивация, сила на волята и вяра в успеха. Има много сложни и сериозни заболявания, но здравето на пациента след сърдечен удар е изцяло в неговите ръце. Кардиолозите винаги са на ваше разположение и в полза на вашето здраве, но по някаква причина има мнение, че задачата на лекарите е да нахранят пациента с вредни хапчета и да го лишат всички радости на живота.

Опитайте се да избягвате глупавите и непростими грешки и се грижете за себе си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *